PASCAL DOQUET

CHAMPAGNE, FRANKRIKE  – – OBS! LEVERANS I JUN
3 flaskor, 1862 kr

Personer: Pascal och hans fru Laure.
Firma: Pascal Doquet
Appelation: Champagne AOC, man gör också lite stilla då under  Coteaux Champenois AOC.
Ort: Vertus, Côtes des Blancs, Champagne.
Storlek: 8-9 hektar, allt i Côtes des Blancs. Bland annat i Vertus, Le Mont Aimé och Le Mesnil-Sur-Oger. Bland namnkunniga lieu-diter bör nämnas Les Chetillons och Champ d’alouette.

Pascal Doquet – den i Svedala rätt okända eko-pionjären i Côte des Blancs och alla Bourgogneälskares favoritdel av Champagne för Chardonnay.  Pascal Doquet har tyvärr inte nått någon vidare namnkunnighet i Sverige. Han är svår att hitta på krogen och endast ett litet antal samlare har hittat till hans viner. Det enda stället som jag med säkerhet vet listar hans viner är Sparrow. I London och New York återfinns han bland annat på 10 Cases och The Modern. 

8ha där allt är 1:er Cru eller Grand Cru samlat i Côte des Blancs.  Bland namnkunniga lägen kan nämnas Chetillions, Champ d’alouette, Le Mont Aime, samt bya vin från Vertus (vineriet ligger i Vertus).
40 år av vinifiering i Côte des Blancs. De 20 första åren för familjedomänen sedan mitten på 00-talet ekologiskt och biodynamiskt under eget namn med tydlig kvalitetsprofil. 

Stilen är för dem som gillar mer koncentrerad och vinös Champagne. Det är redigt, i seriös stil med mycket arbetsamma processer i vingårdarna. Det är generellt hög mognad och koncentration på druvorna han tar in och alltid en vända i fat för basvinerna innan andra fermenteringen.  Generellt viktar han detta mot låga dosager men utan att det behöver bli sådär trendigt anemiskt och reduktivt. Det är snarare bredbent, komplext och påkostat. Vad gäller terroir-tolkning så sticker han ut lite. Han har valt att behålla en plätt gammal low yielding Pinot Noir i södra Côte des Blancs, där man annars bara ser Chardonnay så långt ögat når. 

Min ingång:

Vid ett tillfälle, på väg ut till hans odlingar lite småstressad för att han hade mycket jobb i traktorn kvar den dagen, morsar han på alla och muttrar lite att “mitt problem just nu är att när man lärt ungdomarna biodynamiskt och ekologiskt jordbruk så får de jobb hos de större firmorna. De stannar 1,5 år sedan piper de och så får man börja om”.  När han rankar sina ägor, sätter man lite i halsen då den för mig så namnkunniga Les Chetillions (jag tänker närmast på Robert Moncuit och Pierre Peters tolkningar) bara på andra plats efter hans topp Champ d’alouette, en vingård som han delar med endast ett fåtal andra ägare däribland Krug.

Pascal är en lite egensinnig karaktär, gediget intellektuell men framför allt får han en att känna sig hemma även i Champagne. Han pratar jordbruk, traktorer, odlingsteknik, virussjukdommar och sådant som man känner igen och finner relevant. Visst pratar vi lite vinifiering också men det är verkligen inte det som är Pascals huvudintresse. Det stora intresset är optimal mognad och att parera vädret samt ge plantorna maximal förutsättning för bra druvmaterial. Han är helt enkelt bonde. Vi stötte på en självkörande traktor-robot på vägen och den sporrade sannerligen i honom. Jag har också hört honom oblygt och frankt spekulera i om inte Champagnes framtid kanske kan ligga i mera stilla viner i och med uppvärmningen. 

Gustav Hyllienmark

ARPÈGE PREMIER CRU

Champagne AOC, 1 flaska á 649 kr

På nosen: Rik, gul och gräddig, dämpad hyacintaromatik från autolysen. Seriös.
I munhålan: Pigg, rik och krämig. I centrum har vi fullmogen citrus snarare än persika/hasselnötterköret. Väl koncentrerad utan att vara svår. Svårt att inte tänka på Bourgogne med småbubblig mousse.
Tillfälle: Aperitif innan en mycket seriös middag. Eller som crescendo på en vanlig kväll med en nylevererad god nyhet. 
Drickfönster: Nu och 10 år framåt.
Servering: Inte för kall. Jag provade i 13 grader. Pascals viner har fräschör och renhet i frukten, så våga ställ fram den en halvtimme på bänken om den kommer från kökskylen. 
Vingårdar: Södra Côte des Blancs: Vertus, Villeneuve, Le Mont-Aimé.
Druva: 100 % Chardonnay
Vitikultur: Ekocertifierad
Vinifikation: – 61 % är årgång  2017 och 39 % reservvin från en fatréserve startad 2012,. Butlejerat i April 2018. Blygsam dosage om 3 g/l

Champs Libre Blanc de blanc

Champagne AOC, 1 flaska á 545 kr

På nosen: Dov, mullrande och sammansatt. Lätt rökig mineral.
I munhålan: Ännu rikare! Bredbent, rik gulfrukt med en fot i vit persika en och en kanderad citron. Som en komplett citronmarängpaj.
Tillfälle: Lätt värt att laga en rätt till, tänk dig att du lajvar Wedholmsfisk hemma. Skiter i kosthållninen öser på med smör, grädde, smetana. Tornerar potatisar, kanske kokar över någon rotselleri och har landat någon smarrig vit fisk som bara fick en kort vända i ugnen på smör. Man kan tänka sig att stoppa in denna en kväll där man är på de finare flarrorna från Champagne. Min spaning är att detta kommer stå sig mot de flesta namnkunniga hus i Côte des Blanc.
Drickfönster: 2018 i Bourgogne och 2018 i denna del av Champagne ser jag på riktig inget slut för. Det är mycket frukt i vinet, det är balanserat redan idag och syra finns ju till förbannelse både nu och 30 år framåt om man har rätt förutsättningar.
Servering: Våga även här i det övre temperaturspannet 13-14 grader. Om man som mig är intresserad av att umgås med denna mysigt plufsiga gulfrukt. 
Vingårdar: ⅔ köpt frukt från Vertus and Bergères-lès-Vertus i Côte des Blancs, ⅓  slattar a.k.a “svansarna” från alla vingårdar med Chardonnay. Det vill säga Le Mesnil, Villeneuve, Vertus, Le Mont Aimé, Bassuet och Bassu.
Druva: 100% Chardonnay
Vitikultur: Ekocertifierad 
Vinifikation: 100% fatjäst Chardonnay allt från 2018, basvinet fick lång tid ( 6 månader) på jästfällning. Buteljerat i April 2019. Deg. 2022 januari d.v.s 34 månader på jästen.  Mycket blygsam Dosage på 2 g/l.

Anthocyanes Rosé premier Cru

Champagne AOC, 1 flaska á 668 kr

På nosen: Sent plockade smultron och lite brödrost.
I munhålan: Seriöst vinös, lite rättare rött känsla mer än flörtrosé. Nougatine, mandelkaka och hallonspegel fast utan att man behöver få en blodsocker-peak.  
Tillfälle: Typiskt varmrättsvin som blir mer begripligt och mer njutbart med mat. Fisken med röddojan, bakade kålet, rostade rotsellerin med vassle och siklöja? 
Drickfönster: Nu och fem år om man föredrar in-your-face frukten. 
Servering: Ta tid att få upp den i temperatur. Pascal gör seriösa viner som råkar ha bubblor, men allt jobb med att göra ren och rik frukt pissas lätt bort om man inte väntar upp den i tempen och fram en ett snobbigt och stort glas. 
Vingårdar: Södra Côtes des Blancs PN kommer ifrån Vertus och Bergères, Chardonnay kommer från Vertus.
Druva: 50% Pinot Noir, 50% Chardonnay 
Vitikultur: Ekocertifierad 
Vinifikation: Pinot är skalmacererad (vinifierad som rosé) nota bene man får ju pipettera in rött om man vill i Champange men så är inte fallet här. Årgångsblend med 47% från 2018 års skörd och 53% reservin. Det vita är spontanjäst varav 58% fick jäsa i fat. Butlejering skedde 2019 april och degorgering 5 januari 2023. d.v.s. 45 månader på jästen, 3,5 g/l dosage.

Kundvagn