Ökonomierat REBHOLZ

ÖKONOMIERAT
REBHOLZ 

PFALZ, TYSKLAND
6 flaskor, 1656 KR– OBS LEVERANS SEP! 

”Ur min källare kommer endast vin som smakar som de druvor naturen ger mig. Det finns aldrig något tillsatt socker i dem eller på annat sett manipulerade smaker”. Det uttryckte Eduard Rebholz redan på 1940-talet och den filosofin präglar deras viner än idag. Familjen Rebholz har gjort vin här sedan 1500-talet och sen 45 år tillbaka är det Hansjörg och Birgit Rebholz som driver skutan.

Pfalz har alltid varit höstrieslingens go-to region. Rebholtz stil är förvisso Pfalz i själ och hjärta men jag kan dock inte frångå att en fot står kvar i läskande vår-Mosel. Mot bakgrund av detta har jag utnämnt Rebholz till buteljerad brittsommar. Det görs ju mycket Rielsing Tyskland varför just Rebholz, vad är grejen? egentligen inte så mycket mer än en otroligt stabil producent som gör rena klara viner i en egen stil i Pfalz. Roten till existensberättigandet är att deras stil har hållit sig över åren och är ren, rak och frisk med en fot i Mosel. För att knyta an till Bombwines existensberättingade – det finns ju många vinnasar och mycket vin, så vad är grejen med just Bombwine? Ett komplement till den gängse bilden vill vi tro. I Sverige exponeras vi mest av Von Winning och Bürklin-Wolf stilen av Pfalz-Riesling. De jobbar mer med koncentration och i Dr. Bürklin Wolfs fall även med ett mer Bourgogne-inspirerat tänk, där de har 1:er cru vin med namn av byarna. Rebholz är en kvalitetsproducent som tyvärr endast kan drickas på Operakällaren, bra vinbarer samt hippa menyställen. Där finns de som tittar utanför vår låsta marknad. Eleven Madison park i NYC har Dr. Bürklin, Rebholz samt en buteljering från Koehler-Ruprecht, det summerar faktiskt hela uttrycket av Pfalz mycket mer komplett än vad vi får se i Sverige.

Så håll till godo en Pfalz-Riesling som inte är oljig och inte bygger på koncentration, inte är dunderkryddig och gul utan snarare frisk och grön med en liten fot kvar uppe i norr (Mosel) men i detta fall alltid jäst torrt. Granny Smith Pfalz med transparens mot jordmån och lagrings-duglighet i kvadrat.

Gustav Hyllienmark

RIESLING TROCKEN 2022

VDP Gutswein, 2 flaskor á 249 KR

Insteget och det vin som man skall bedöma hela producenten på! En riktig trotjänar-Riesling.

På nosen: Ett vit-blommigt uttryck av Pfalz-Riesling. Ingen thaibasilika med ingefärskrydda här inte. Utan rakare päronfrukt med fläderblom och sommarflört.
I munhålan: Ren, rak, stabil gröngul frukt fyllt av rostfri och kristallklar syra helt utan spänningsfall. Tacka gud för en enkel, rak Riesling. Den har längd men är också charmigt komplicerad och ärlig i sin enkelhet. Fyller alla boxar utan att bli tom eller vattnig. Lite svettpärla i pannan blir det av denna bra höga, men väl dolda syra.
Tillfälle: Förrätt eller tidigare på kvällen. Alternativt när man behöver något friskt efter en alltför tung middag med mycket rödtjut.
Drickfönster: Nu och lätt fem år. De brukar tjocka till sig över frukten med ålder men detta är inget som går över en natt.
Servering: Rimmad hälleflundra eller vit firre, slå över ljumna souvideade tomater med egen juice och körvelpicklade korianderfrön med lite zest. Den som ännu djärvare kan ge sig in i ett “frukt i mat”-koncept också.
Vingårdar: Rankorna står i buntsandstein a.k.a brokig sandsten.
Druva: 100% Riesling
Vitikultur: Biodynamiskt
Vinifikation: Handskördat och jäst på ståltank av egen kraft.

Burrweiler Riesling vom Schiefer Trocken 2022

VDP Ortswein, 2 flaskor á 359 KR

Fylld av mer ambition, en selektion för att visa Riesling i skiffer.

På nosen: Citrus confityr, limeblad tropisk yoghurt med havssälta och en touch reduktion, vinet vill ha luft.
I munhålan: Dag ett medelfyllig, en transparent fot kvar uppe i Mosel, månne kan man tala om skiffer i och med att den är lättfotad utan att vara ointressant över mittpaletten. Lite som en läskande Mosel men finishen har bättre kraft och antydan till Vielle Vignes-kräm. Dag två har den fullt Pfalz powerhouse – närmare konkurrenten Dr. Bürklin i stilen men fullt trogen sitt ursprung, d.v.s. mer klassisk Pfalz.
Tillfälle: Ett tillfälle där det finns tid att låta vinet utvecklas. Det vill säga med folk som inte skeppar i sig allt för mycket fort och gärna i tillställningar där flera olika vita är öppna samtidigt.
Drickfönster: Helst inte nu men det går ju…om man pumpar igång den. Något bäst-före-datum finns nog inte, det beror på hur man vill ha sin Riesling.
Servering: DEKANTERA!!! kan tas i högre temperaturer, om man nu är på detta vin i sin ungdom.
Vingårdar: Rankorna står i skiffer.
Druva: 100% Riesling
Vitikultur: Biodynamisk
Vinifikation: Handskördat, Jäst på ståltank av egen kraft 8,3 g/l syra och 1,9 g/l restsocker-

 

Muskateller Trocken 2022

VDP Ortswein, 2 flaskor á 220 KR

För 10 år sedan fanns det en förhoppning om att Muscat skulle bli det nya svarta i Frankrike. Många hippa vinbarer hällde torr muscat och det var inte för intet med den direkta charm- och drickvänligheten som denna druva kan ha när den jäses torrt. Cynikern tänkte mest att detta är ju ett fint sätt att bli av med Muscat på i och med att man inte får betalt för de mer traditionella, kostsamma metoderna att göra sötvin. Dock var en hel del av denna torra Muscat rätt styv i alkoholen och därtill lite tunn i frukten. Här har vi en tysk som inte har alkoholproblem och inte heller syra-problem! Friskt, linjärt och blommigt.

På nosen: Tydlig, yppig fläder och Thompson seedless-grönt, honungsmelon, ananas. Lite lakto-mjölkig för den som vill analysera bortom yppigheten.
I munhålan: Fläderig, rivig syra. Tunn och frisk päronsplitt med den där halvgräddigheten inuti, hög syra för att vara Muscat och inga alkoholproblem. Smakar som något som lätt kan få hastighetsrekord på tömd flarra.
Tillfälle: Tidig kväll, max två personer på en flaska för detta är så charmigt, yppigt och läskande att det går lite för fort att få i sig.
Drickfönster: Nu, inget att vänta på!
Servering: Ostron, fläderkapris, fryst rivet äpple med en droppe Jalapenoolja eller salta pinnar i ett stimmigt kök.
Vingårdar: Rankorna står i buntsandstein a.k.a brokig sandsten, det gör även deras entry level Riesling.
Druva: 100% Muskateller
Vitikultur: Biodynamiskt
Vinikfikation: Handskördat och jäst på ståltank av egen kraft.

Kundvagn