Montenidoli

TOSCANA, ITALIEN

6-PACK, 1490 KR

PERSONER: Elisabetta Fagiuoli
FIRMA: Montenidoli
ORT: San Gimignano
APPELLATIONER: Vernaccia di San Gimignano DOCG, Toscana IGT och Chianti Colli Senesi
STORLEK: 200 ha vingårdar och olivlundar

Ladda ned produktblad här.

Jag vill ödmjukt tacka för intresset och responsen på tidigare lådor. Istället för att vada ut och försöka vaska fram en ny låda i en vindamm som svämmar över av viner mer eller mindre rotade i historien har vi valt att ringa en vän och fråga om det går att få fram några lådor av något som jag själv brukar köpa till restaurangen.

Fram kom Elisabetta Fagiuoli och Sono Montenidoli. Något som är sannerligen besynnerligt, för om man tittar inom Sverige så är detta den högst aktade vitvinsproducenten i hela Toscana. Jag brukar nämna henne, Walter Massa i Lombardiet och möjligen Graci på Etna som mina stora italienska vitvinsupplevelser.

Montenidolis Carato är en av mycket få starka italienska vitvinsupplevelser jag haft. När jag en dag hade vägarna förbi San Gimignano fick byn stryka på foten för ett besök hos Sono Montenidoli. Montenidoli är en stor täppa med både skog, vingårdar och olivlundar på en höjd just väster om byn San Gimignano.

En sant unik domän med en till lika sant unik huvudfigur i Elisabetta Fagiuoli. I år firar hon 50 skördar – och det mina vänner, är ingen liten sak. 1971 vinifierade hon frukt från de övergivna vingårdarna hon köpt på toppen av berget. Både hon och hennes viner har en idealism och djupsinne som hon, en 20-talist med ett rebellsinne som hos en 50-talist. På gården drivs en stiftelse som tar hand om barn med extra behov och det finns också en verksamhet med gamla och unga från olika länder som får komma och arbeta på gården för att möjliggöra samtal mellan kulturer och åldrar.

En stor del av Vernaccia i Toscana är enkel och gjord för tidig konsumtion. Hennes insats för att vidhålla Toscanas arv, visa vad Vernaccia kan åstadkomma i lagringsduglighet – med seriösa och tidskrävande vinifikationsmetoder är rudimentära. Hon lyckas skapa värdegrundsbaserade, vackra viner som är djupt rotade i lokal historia. Mycket har hänt i den frågan under hennes levnadstid. Rural efterkrigsbulk-region till turistparadis. Supertoscanare som öppnade exporten och kvalitén. Utländska investerare, internationella druvsorter, devalvering av DOCG tack vare pengar och politiskt käbbel. Hon har sett mycket men stått kvar utan att förivrat sig i mode och trender.

Gustav Hyllienmark

3

IL GARRULO 2019

2 FLASKOR À 190 KR

Traditionell Chianti av det stramare slaget. Ett sant historiskt vin som ändå retar aptiten, har ren djup frukt och kallar efter en klunk till. 

AOC: Chianti Colli Senesi
PÅ NOSEN: Hennes viner är alltid lite blyga och behöver luft, efter ett tag kommer det fram flörtig röd frukt med örtig fond. När man vet att det är Trebbiano i så märker man den lite småblommiga potpurri, aprikosmarmelad – aromen bakgrunden (som även orangevin på Trebbiano får).
I MUNHÅLAN: Stramt och lite snipigare än den flörtiga näsan vittnar och ett seriöst grepp i den småkornig Chianti-typiska tanninen. Vertikalt syrligt och småfostrande. Aptitretande rött.
SERVERING: Svalt och väl vädrat till vad som helst. Vardagsbolognesen, flyttpizzan, lufttorkat kött i olika former eller alena läsandes Patience Gray – Honey from a Weed.
TILLFÄLLE: När man vill dricka rött utan att bli sänkt. (Du är värd för bokklubben och har serverat prefab tomatsoppa och lite billig chark).
VINGÅRDAR: Från olika plotter på ägorna runt 250- 400 Möh. Sandjordar med starka inslag av marinsediment.
DRUVA: Sangiovese, Canaiolo , Trebbiano, Malvasia
VITIKULTUR:  Marken har aldrig varit besprutad med pesticider. Ekologiskt certifierat men Elizabetta vill inte ha något moderiktigt löv på etiketten.
VINIFIKATION: Skördat för hand, jäst av egen kraft i ståltank kort tid på jästfällning innan buteljering. Vitt och rött jäses tillsammans enligt Chiantis tradition. Inget trä har varit inblandat.
DRICKFÖNSTER: 2021-2028

4

Toscana rosso 2018

1 FLASKA 245 KR

Faller alla som gillar strukturerat och kärvt italienskt på läppen.

PÅ NOSEN: Mörkröd frukt med läder och kryddighet.
I MUNHÅLAN:
Känslan är rik Känslan är rik, högmogen och utvecklad frukt men ändå hålls vinet fast och svävar inte iväg till en trött fruktbomb. Syra och saltmineral håller vinet kvar på banan.
SERVERING:
Går att dricka direkt men är bättre med lite luft. 30 min i kylskåpsdörren innan man rycker korken.
TILLFÄLLE:
Söndagsragú långkok, och när du ska bjuda någon bedrucken polare som du vet har druckit en massa svindyra italienare med välkända etiketter.
AOC: Toscana IGT
VINGÅRDAR: Från olika plotter på ägorna runt 250- 400 Möh. Sandjordar med starka inslag av marinsediment.
DRUVA: Sangiovese
VITIKULTUR: Marken har aldrig varit besprutad med pesticider. Ekologiskt certifierat men Elizabetta vill inte ha något moderiktigt löv på etiketten.
VINIFIKATION: Skördat för hand jäst av egen kraft i glas draperade cementtankar därefter fostrat i neutrala ekfat.
DRICKFÖNSTER: 2021-2028

6

FIORE 2019

2 flaskor á 255 kr​

Stillsamt mineraldrivet vin som spelar på det ljusa registret.

PÅ NOSEN: Återhållsamt kritig reduktion som ger med sig med luft, fram kommer citrus, päron och mineral.
I MUNHÅLAN: Ung, tät och blyg päronfrukt och ett vertikalt slut som har textur. Avklinget är friskt och när man väntar sig Vernaccias bittra grönsaksavkok så kommer istället friskt päron.
SERVERING: Var inte rädd för att ta upp det i temp och lufta på. Det är så pass salt och friskt att det tål varmare temp. Antingen getost med päronsallad eller fiskgratäng. Vinet tål grädde trots att det inte fått något fat.
TILLFÄLLE: Tänk på att det inte får vara för stojigt. Jag tycker detta vin är lite delikat, som ett grönt te. Kräver lite närvaro och sinnesro för att fatta.
AOC: Vernaccia di San Gimignano DOCG
VINGÅRDAR: Från olika plotter på ägorna runt 250- 400 Möh. Sandjordar med starka inslag av marinsediment.
DRUVA: Vernaccia
VITIKULTUR: Marken har aldrig varit besprutad med pesticider. Ekologiskt certifierat men Elizabetta vill inte ha något moderiktigt löv på etiketten.
VINIFIKATION: Skördat för hand, must som rinner av egen kraft (d.v.s. opressat) jäst av egen kraft i rostfria ståltankar, sedan vilat på jästfällning ett år och efter det ett år i flaska.
DRICKFÖNSTER: 2021-2028

5

Carato 2018

1 flaska á 355 kr

Vitt vin av yppersta klass1

AOC: Vernaccia di San Gimignano DOCG
PÅ NOSEN: Mycket som händer här. Rikligt med gul och grön frukt.
I MUNHÅLAN: Krämig känsla, stor i mitten med rik gul och grön frukt.
SERVERING: Smörkokt torsk eller kalvtartar. Men donnan själv har ju rätt när hon säger att det är bäst efter ett långkok med rödvin till, när hårdosten kommer fram vältempad, då är det uppeggat för Carato.
TILLFÄLLE: Närhelst man har tid att sitta ner en stund och förstå och uppskatta att allt är rätt bra ändå.
VINGÅRDAR: Från olika plotter på ägorna runt 250- 400 Möh. Sandjordar med starka inslag av marinsediment.
DRUVA: Vernaccia
VITIKULTUR: Marken har aldrig varit besprutad med pesticider. Ekologiskt certifierat men Elizabetta vill inte ha något moderiktigt löv på etiketten.
VINIFIKATION: Skördat för hand. Musten rinner av egen kraft (d.v.s. opressat) jäst av egen kraft i äldre fat och sedan vilat på jästfällningen ett år följt av ett år i flaska.
DRICKFÖNSTER: 2021-2035

Kundvagn