LE CLOS DE
CAVEAU

RHONE, FRANKRIKE
6 flaskor, 1498 KR 

Personer: Henri Bungener
Firma: Domaine Le clos De Caveau
Ort: Vacqueyras
Appellation: Vacqueyras, Cotes du Rhone och en liten plott. Gigondas + VDF på torr muscat från Beaume de Venise
Storlek: 12 ha

Rhône är starten för många, så även för mig. För lite drygt 10 år sedan träffade jag Henri Bungener och hans viner. Efter att ha sålt och druckit otaliga liter Grenache, Syrah och Mourvedre-blends fick jag en ny insikt hos Henri. Vi träffades i London och sedan blev det så att jag och en polare åkte ner och jobbade lite för domainen. Mycket av min kunskap av det som är hands on i vinifikation och vitikultur har jag Clos att tacka.

10 år senare står sig stilen, transparent osminkad frukt. Inplockad och vinifierad med stor hänsyn till syran och fräschören vilket skiljer sig från mycket annat vin i området. I Vacqueyras, Gigondas och Rasteau finnas det en seglivad kultur av att extrakt och alkohol ska vara måttstocken. Odlare som lämnat in frukt till kooperativ har historiskt sett fått bättre betalt för frukt med högre potentiell alkohol. Fruit Sauvage är kvintessensen av domainen och ett guilty pleasure. Vin som jag inte behöver analysera eller kontemplera över (även om det luktar pepprigt och vackert). Det är kort och gott vin som jag vill ha i min kropp – fort.

Clos de Caveau är en tidig eko-konvertit. Redan 1989 övergick man till ekologisk odling. Detta är ingen liten sak. Faktum är att man länge inte brytt sig så mycket om vad resten av bönderna i Vacqueyras håller på med. Man anses vara särlingar i och med att man har terrasserade odlingar uppe på höjden bakom La Muse berget. Läget i bergen är unikt. Till väster finns det skog och berg, till norr och öster är odlingarna klassade som Gigondas och i söder är det långt ner till plätten där de flesta av andras Vacqueyras odlingar finns. Det övriga Vacqueyras är inte supernajs eftersom det består av mycket lerjordar och platt odling. Både fukt och värme stannar kvar vilket gör det marigare att få jämn kvalitet och mognad.

Denna Domaine ägdes under 60-70 talet av Steven Spurrier som fastnade för det unika läget. Han sålde på tidigt 70-tal så vi brukar skämta om att det var det som finansierade The Judgement of Paris. Standard i regionen är Grenache-Syrah-Mourvedre-blends. Clos har ingen Mourvedre. Mourvedre är en värmens riddare. Inget ont om en traditionell Bandol med några år på nacken, men Clos de Caveau jobbar bara med Grenache och Syrah på grund av höjden och blåsten i deras lilla ravin.

En annan USP är syran! I vårt tidevarv är det den naturliga syran som är nyckeln i Södra Rhone. Många kooperativ-odlare plockar fortfarande baserat på alkoholhalt. Förr fick man betalt baserat på alkoholhalten. Idag är denna kultur en kvarleva från en tid innan klimatuppvärmningen och moderna odlingstekniker. Att plocka in full-moget men med bibehållen syra är nyckeln till att inte få viner som faller ihop med tiden. Folk som känner mig vet att jag gärna snackar socioekonomi, humankapital eller lokalkultur innan jag börjar snacka om jordmån. I Clos fall är det dock svårt att låta bli eftersom jordmånen är tydlig och man delar in cuvéerna efter den. Les Bateliers kommer från lera och Fruit Sauvage likaså men med en större andel kalk i leran. Carmin Brillant är från kalklera med flinta och maritim fossil.

Gustav Hyllienmark

CARMIN BRILLANT 2019

Vacqueyras, 2 flaskor á 295 kr

Detta har varit en av mina mest populära buteljeringar sedan jag startade sälja vin till krogen. Min gissning är att det är för att vinet är i balans när det släpps och tål mycket mat. När man läser om vinmakningen skulle man kunna tänka sig att Fruit sauvage skulle förhålla sig till Carmin brillant som pocketboken till dess inbundna like. Men det är defakto två olika viner. Grenachefrukten i mitten av detta vin är annorlunda djupare och som namnet antyder, mer intensivt röd.

På nosen: Lätt utvecklad och komplett. Kanel, lite kryddpeppar och den sedvanliga garriguen.
I munhålan: Djup, blodig och balanserad. Färdig! Tät och sötfruktig grenache som man lätt tror ska sluta plumt, men det finns törstretande tannin och klipp i syran kvar. Uppfriskande.
Tillfälle: Med vänner som gillar Chateauneuf-du-Pape och inte är rädda för vin med lite utveckling.
Servering: Hösten, brasan, regnet, svampen, kålet, viltet. Får man inget sådant tillfälle i höst kan man fredagstress-kaosa Saltimbocca med uppskrämda frysta haricotverts stekta med soja. Går att ta direkt ur flarran men är godare ur karaff, pass på det är pyttelite fällning i botten.
Vingårdar: Terrasserade odlingar i en amfiteater-båge runt vineriet. Druvorna kommer från en del som är planterad 1956 och är mycket produktiv och lättskött.
Druvor: 60% Grenache, 40% Syrah
Vitikultur: Handskördat och biodynamiskt
Vinifiering: Jäst av egen kraft i stora träfat. Cuvée tronconique. En del är efter pressen fostrat på gamla Smith Haut Lafitte-fat på 225 liter. Vanligtvis flasklagras detta vin innan försäljning något halvår.

Les Bateliers 2022

Côtes du Rhône, 2 flaskor á 189 kr

Det är väl ingen nyhet att svensken bäljar i sig Côtes du Rhône? I och med det så bör varje hem ha hittat ett tillfälle och käk för att skölja ner detta vin.

På nosen:Rökigt, lila plommon, timjan och kanel.
I munhålan: Saftig röd och blå frukt med ett rätt pushit eftertryck. Ung, frisk knaprighet som slutar i sälta. Sältig fräschör är vinets trick för att strama upp den varma årgången.
Tillfälle: Vardag. Det är ett kompetent vin likställt med det platta racketet i brännboll – väldigt hög träffrange. Patén, charkbrickan, långkoket eller köttfärssåsens bästa kompis.
Drickfönster: Nu! Den håller i ett par år till men inget att vänta med i och med att vinets idé bygger på pigg primärfrukt.
Servering: 40 min i kyl och sen serveras rakt ur flaskan när man kör chark och bröd till middag.
Vingårdar: En vingård framför vineriet.
Druvor: 70% Grenache, 30% Syrah
Vitikultur: Det är handskördat! (Mycket Côtes du Rhône är annars maskinskördat). Lerjordar och ekologisk odling enligt “Agriculture biologique”
Vinifikation: Jäst av egen kraft (d.v.s. naturlig jäst) i betong. Lång tid på skal ca 2 månader.

Fruit Sauvage 2021

Vacqueyras AOC, 2 flaskor á 265 kr

Fruit Sauvage är för mig styrkan hos Clos de Caveau i ett vin. Rent, friskt och fräscht. Samt något så ovanligt som ett vin från Södra Rhone utan intorkad småkladdig bakad frukt. Istället för avslut med brännande alkoholvärme är avklinget istället markerat av ört och syra.

På nosen: Något lite utvecklad, men ört och blom är fortsatt behållningen även om den bruna kryddlådan börjar komma fram. Lite som Ajax Fête de Fleurs med lite kryddpeppar runt hörnet.
I munhålan: Mosat djupt, rött hallon och en ton av timjan. Man hade förhoppningar på 2021 som i och med lite normalare och längre växtsäsong. Hela alkoholen är inne i vinet och det är redo att drickas.
Tillfälle: Rhône är Rhône och i denna skrud inte betungande utan byggd på fräschhet, men utan att exkludera de som “gillar kraftigare viner” Jag har med framgång använt det som efter-maten-rött, innan maten medan man lagar mat-rött och vid brasan-rött.
Drickfönster: Nu men också om 5 år.
Servering: 30 min i kyl rakt ur flaskan till lilla grytan eller rostade rotfrukterna.
Vingårdar: Plott på 15-åriga stockar på platten utanför Violès.
Druvor: 70% Grenache, 30% Syrah
Vitikultur: Det är handskördat, 35-45 åriga stockar och ekologisk odling enligt “Agriculture biologique”. Argile calcaire (kalklera)
Vinifikation: Jäst och fostrat med hälften i betongkärl och hälften på neutralt ekfat. Allt med naturlig jäst. Sedan 2 månader på skalen innan pressning. Buteljeras med liten tillsättning av svavel.

Kundvagn