H.BLIN CHAMPAGNE

CHAMPAGNE, FRANKRIKE
6 Flaskor, 2155 KR

Personer: Simon Blin
Firma: H.Blin
Ort:
Vincelles, Vallèe de la Marne
Appellationer: Champagne AOC
Storlek: 130 ha

Ladda ned produktblad här.

Ett äldre bykooperativ startat efter kriget av Henri Blin som också var odlare. Denna familj är fortfarande ledande i kooperativet som samlar frukt från 115 ägare från ungefär lika många hektar. Vad menas då med kooperativ? Det är faktiskt en relevant fråga. Särskilt för en ny generation där inga tydliga rågångar finns i och med att OK och KF gått vilse och förköpt sig på marketingkonsulter och numera bara framstår som användarovänliga alternativ för boomers och vänsternostalgiker.

I och med att Champagne har en så stor spridning över världen så kommuniceras trender och rörelser i regionen mycket fort. Odlarchampange är idag ett ord och nu ser vi en yngre generation där differentiering och småskalighet är dygdigt i sig. Det är fullt rimligt i och med den tradition som rådde då. Odlare fick betalt per kilo och kanske inte alltid kvalité vilket ledde till mycket förklustringsvarumärken, vars champagnehus eller kooperativ främst appellerade till mindre insatta kunder. 

H. Blin väljer idag att inte tala om sig själva som kooperativ utan belyser hellre familjen Blin som själva varit odlare sedan 1600-talet. På 1940-talet startade kooperativet snarare med syftet gå tillsammans för att bevara druvsorten Pinot Meunier som hamnat i skymundan av sina mer populära kompisar i andra regioner av Champagne, Pinot Noir och Chardonnay. Pinot Meunier har sin främsta hemvist i just Vallée de la Marne och familjen ville främja att den fortsatte odlas och användas.

Hur som helst har den rörelsen som frigjorde sig genom att börja buteljera själva och driva om kvalitén och vitikulturkunskapen i regionen nu fått ett genomomslag även hos de som väljer att odla för att sedan sälja sina grödor till någon annan som jäser och marknadsför. Idag är den generella kvaliteten i Champagne så mycket högre än den var för 20 år sedan.

Simon Blin barnbarn till Henri Blin och 12:e generationen familjodlare tog över spakarna 2009 och med hjälp av sin kusin Jérôme Blin har han gjort sitt yttersta för att implementera ett hållbart arbetssätt och ekologisk odling. H.Blin har vunnit utmärkelser i flertalet vintävlingar med sina Champagner och scorar ofta höga poäng bland välkända vinskribenter hos exempelvis James Suckling, Wine Enthusiast och Wine spectator.

Gustav Hyllienmark

Vintage 2012

2 flaskor á 455 kr

Tack! Det finns hopp om att finna billigt vin även i Champagne! 10 år fullfjädrat och så att alla kan begripa varför alla i världen känner till det ordet Champagne.

På nosen: Fullfjädrad och dunderutvecklad. Seriös.
I munhålan: Fast och syrligt ramverk inom var vi kan lära känna det mesta inom ett sekundärt persongalleri. D.v.s. herr mandelkaka och fru vinteräpple samt min favorit – den holländska ostsjpuvern.
Tillfälle: Både med folk som dricker mer namnkunnigt än detta, men framförallt med din vän som gillar och uppskattar Champagne.
Drickfönster: Det är drickfärdigt men syran och frukten kommer stå sig. Så här är det mer era egna omständigheter än vinets som får leda fram till poppartillfället.
Servering: Inte för kallt – inte för stressat. Värt att slå upp i det lite större glaset.
Vingårdar: Vincelles
Druva: 50% Pinot Meunier och 50% Chardonnay
Vitikultur: Ekologiskt, 50 åriga stockar som står i kalk och kalklera och ger 60hl/ha.
Vinifikation: Allt är jäst på ståltank med 100% genomförd malolaktisk jäsning. Det har legast 8 år på jästfällning och har 7g dosage.

l’Esprit Nature Blanc de Blanc

1 flaska á 390 kr

Om man har fattat tycke för vit Bourgogne har man ofta kommit en bit i livet. Blanc de Blanc är den stil som för mig ofta fäller det sista avgörandet hos en champangeproducent. Man vill ju att insteget (Läs: det billigaste vinet med störst volym) ska ha något, men sedan om den lite mer påkostade BdB inte faller på läppen går producenten ändå bort. Så viktigt är tolkningen av Chardonnay i Champagne. Det säger något om stilen och personerna samt deras ambitioner.

På nosen: I dagsläget är det ännu lite blygt med stram citron och lätt parfymerad ceder.
I munhålan:(Jag hade förmånen att prova det över tre dagar). Framförallt dag tre, var det en bra dag. Det är ett formidabelt sätt att ge sig själv bra ledtrådar om vart hän vinet är på väg vid lagring.
Tillfälle: Ett rätt känsligt sådant, då detta är ett vin som bygger på balans syrastruktur. Det är parametrar som lätt faller bort i alltför bullriga miljöer.
Eller när din tvåsamhet inte delar din syn på att gårdagens räk- och laxbakelser är ett bra middagsval och du måste kompensera med stil.
Drickfönster: Om 6 månader till ett år kommer det ge mer. Det kommer i alla fall lätt att klara sig i fem år till, varför man nu skulle vilja vänta?
Servering: Jag har svårt att inte tänka på just en välfylld räkmacka.
Vingårdar: Vincelles
Druva: 100% Chardonnay
Vitikultur: Ekocertifierad med 50 åriga stockar som står i kalk och kalklera.
Vinifikation: 20% ekfat på bascuvéen och den har legat 4 år på sin jästfällning.

CUVÉE DE RÉSERVE CHARLES VERCY

1 flaska á  kr 265 kr

En rak, enkel husskumpa med addition av lite charmig rustisitet från Pinot Meunier.

På nosen: Tajt, stram och lite lätt kritig.
I munhålan: En stram och linjär stil. Den är hård men inte grön och avklinget är lite välkommet fetvaddigt från Pinot Meuniern.
Tillfälle: Aperitif och pratskumpa!
Drickfönster: Nu och tre år framåt.
Servering: Kallt i ett vitvinsglas. Flöjtglas undanbedes.
Vingårdar: Vincelles
Druva: Chardonnay 20% och Pinot Meunier 80%.
Vitikultur: Ekologiskt men ocertifierat.
Vinifikation: Jäses på ståltank med 100% genomförd malolaktisk jäsning och 4g dosage.

brut tradition

2 flaskor á 295 kr

Denna är rikare än lillebrorsan Charles Vercy ovan. Här har vi en mer vinig skumpa.

På nosen: Gulaktig frukt och mandel skymtar fram bakom bubblorna. Själv tycker jag om när det har stått öppet ett tag och kommit upp i temperatur
I munhålan: Den har rätt återhållsam fruktmognad – men med kraft i mitten. Längd på slutet finns ändå via bra koncentration och den har ett dunderfint smågräddigt spår från tiden den legat på sin jästfällning.
Tillfälle: När det bjuds på sofistikerad och rustik förrätt eller fest med liknande förtecken.
Drickfönster: Nu och tre år framåt.
Servering: Till din förrättssoppa? Blomkål och rostad kycklingfond?
Vingårdar: Vincelles
Druva: 75 % Pinot Meunier, 20% Chardonnay och 5% Pinot Noir.
Vitikultur: Ekologisk, 40-åriga stockar som står i kalklera och ger 60hl/ha
Vinifikation: Allt är jäst på ståltank med 100% genomförd malolaktisk jäsning. Den har legat 3 år jästfällning och har 8g dosage.

Kundvagn