DOMAINE DE BELLIVIÈRE

LOIRE, FRANKRIKE
6 flaskor, 1416 Kr

Personer: Christine, Eric och sonen Clement Nicolas
Firma: Domaine de Bellivière
Ort: Lhomme
Appellation: AOC Côteaux-de-Loir (Pinot d’aunis), AOC Jasnières
(Chenin blanc)
Storlek: 14 ha + köpt frukt

Jag provade dessa viner som 25-åring, nyligen vinbiten och jag blev mycket imponerad men också lite skrämd. Dels för att alla vinmakare jag lärt känna hyste en stor respekt för Erics arbete. På den här tiden präglades stilen av fyllighet (läs; restsocker) och klingande Chenin-syror. Ska jag vara ärlig så fattade jag inte varför dessa viner inte fanns i Sverige när alla i vinvärlden talade om vinerna med sådan vördnad. Jag fortsatte att prova dem och därtill även lägga till ett årligt besök på vingården.

Från början köpte jag äldre viner på andrahandsmarknaden i Danmark och Tyskland för att sälja vidare till bland annat Oaxen, PM & vänner och Grand hotel. Efter det tog jag mod till mig och frågade om det fanns vin att köpa direkt till Sverige. Christine blev så glad över alla listningar att hon lät mig köpa en hel pall. Så fortsatte det i några år och krogarna i framförallt Stockholm köpte på sig flaskor utan större ansträngning (mycket tack vara att sommelierer vet hur eftertraktade dessa viner är i exempelvis Amerika).

Eric, Christine, Nicolas och numera även sonen Clement gör sedan 90-talet något av vinbranschens favoritviner. Eric är starkt övertygad biodynamiker och domänen är certifierad sedan 10 år tillbaka. De viktigaste delarna av vinifieringen är dels den mycket långsamma jäsningen i neutrala fat och att allt jäses i lite olika stora fat, plott för plott. Det gör att Eric och Clement får chansen att styra komplexiteten och stilarna på de olika buteljeringarna.

Källaren är en utgrävd tuffeaugrotta (lokal porös kalksten) som är mycket kall. Det resulterar i månadslånga jäsningar. Idag är stilen nästan uteslutande torr tack vare varmare växtsäsonger. Men Eric låter vinerna stanna där de vill naturligt. De vita vinerna är tydligt influerade av autolys som är ett spår av den mycket långsamma jäsningen. Det finns ofta något aromoatiskt likt en juli hyacint över deras viner i unga år och med ålder kommer det fram vit choklad och vit tryffel.

Gustav Hyllienmark

PREMICeS 2022

Coteaux du Loir AOC, 3 flaskor á 265 KR

Prémices är domainens “enklaste” butelering för sin tidiga fruktighet skull. I sannning ett vin som tenderar att fastna på vägen fram mot vinlistorna i och med att priset är mindre trots att njutningen är på topp direkt på stubben.

På nosen: För att vara Erics vinmakande har vi en öppen nos. Lychepäron, lite flinta och med luft kommer melocotón och en snygg frukttät gräddighet.
I munhålan: Varje gång jag provar en ny årgång av detta vin är det med viss anspänning. Denna buteljering är nämligen den som svajar fram och tillbaka i hur torr den blir. När vinet är klart, är vinet klart enligt Erics filosofi. Vinerna är alltid balanserade men 20 gram restsocker är lyxigt, men också svårsålt. Denna årgång är Sec Tendre. Det vill säga torr och klockar in på 10g. Min gissning var 5g och om det hade varit en Champagne hade det varit en Brut.
Tillfälle: 3 huvuden på en ostbricka, eller sex pers på en firre i brynt smör soya och ingefära med grillat sommarkål i flädervinegrett.
Drickfönster: Vidöppet om man hittar rätt tillfälle, men man kan vänta en ocean eller två.
Servering: Ost eller asiatiskt men jag dricker det helst själv, inte fullt så kallt kanske 15 grader.
Vingårdar: 24 små spridda parceller på slätt mer utsatta än Jasnières kullen. Jordmån är ett tunnare lager flintlera som står på tuffeau d.v.s porös kalksten. 10-40åriga stockar
Druva: Chenin Blanc
Vitikultur: Biodynamisk, all plantering sker med selection massale och planteras med mycket hög densitet aprox 10 000 plantor per hektar.
Vinifikation: Helklusterpressat, jäst direkt i neutralt fat. Vanligtvis mycket långsam jäsning. Därav det autolytiska tror jag. Får 10 månader på jästfällning.

POLLUX 2022

Vin de France, 3 flaskor á 207 kr

Pollux har alltid varit en blend mellan Gamay och och Pinot d’Aunis. En bra ingång till den allt annat än karaktärslösa druvan Pinot D’aunis. 20% har hämtats från den dunderörtiga smågröna rackaren Pinot d’Aunis. Resten är Gamay-juice gjort i en lite röd blå bärig stil.

På nosen: En touch enbärsparfym, blåbärsris och järn.
I munhålan:
Blåröd frukt. Slank frukt och lingontanniner ger lite uppfriskande Jokk bärdrycks-känsla med 13% socialt smörjmedel istället för socker.
Tillfälle: Ska drickas med nyfikna personer som gillar josiga viner men börjat fatta att tannin inte är en defekt i vin utan ett naggande gott vittne om ursprung även det.
Tillfälle: Nu i höst eller till våren, alternativt nästa höst.
Servering: Grillade padrones och den svingoda lyxiga morcillan från Grand Gourmet. Eller helt seriöst raggmunk med fläsk och låta detta vara lingon.
10- 40 åriga stockar 14 plottar i Lhomme, Chahaignes et Marçon totalt 3,7 ha flintlera på tuffeau det vill säga porös kalksten.
Druva: 80% Gamay 20% Pinot d’aunis
Vitikultur: Biodynamisk och ekologisk
Vinifikation: Jäst av egen kraft i tank utan stjälkarna. Försiktig extraktion genom pigeage. Sedan 12 månader på sin egen jästfällning för att minska användningen av svavel. Varsam svavling först vid buteljering.

Kundvagn