DOMAINE DE BELLIVIÈRE

LOIRE, FRANKRIKE
3 flaskor, 1135 KR

Personer: Christine, Eric och sonen Clement Nicolas
Firma: Domaine de Bellivière
Ort: Lhomme
Appellation: AOC Côteaux-de-Loir (Pinot d’aunis), AOC Jasnières
(Chenin blanc)
Storlek: 14 ha + köpt frukt

Jag provade dessa viner som 25-åring, nyligen vinbiten och jag blev mycket imponerad men också lite skrämd. Dels för att alla vinmakare jag lärt känna hyste en stor respekt för Erics arbete. På den här tiden präglades stilen av fyllighet (läs; restsocker) och klingande Chenin-syror. Ska jag vara ärlig så fattade jag inte varför dessa viner inte fanns i Sverige när alla i vinvärlden talade om vinerna med sådan vördnad. Jag fortsatte att prova dem och därtill även lägga till ett årligt besök på vingården.

Från början köpte jag äldre viner på andrahandsmarknaden i Danmark och Tyskland för att sälja vidare till bland annat Oaxen, PM & vänner och Grand hotel. Efter det tog jag mod till mig och frågade om det fanns vin att köpa direkt till Sverige. Christine blev så glad över alla listningar att hon lät mig köpa en hel pall. Så fortsatte det i några år och krogarna i framförallt Stockholm köpte på sig flaskor utan större ansträngning (mycket tack vara att sommelierer vet hur eftertraktade dessa viner är i exempelvis Amerika).

Eric, Christine, Nicolas och numera även sonen Clement gör sedan 90-talet något av vinbranschens favoritviner. Eric är starkt övertygad biodynamiker och domänen är certifierad sedan 10 år tillbaka. De viktigaste delarna av vinifieringen är dels den mycket långsamma jäsningen i neutrala fat och att allt jäses i lite olika stora fat, plott för plott. Det gör att Eric och Clement får chansen att styra komplexiteten och stilarna på de olika buteljeringarna.

Källaren är en utgrävd tuffeaugrotta (lokal porös kalksten) som är mycket kall. Det resulterar i månadslånga jäsningar. Idag är stilen nästan uteslutande torr tack vare varmare växtsäsonger. Men Eric låter vinerna stanna där de vill naturligt. De vita vinerna är tydligt influerade av autolys som är ett spår av den mycket långsamma jäsningen. Det finns ofta något aromoatiskt likt en juli hyacint över deras viner i unga år och med ålder kommer det fram vit choklad och vit tryffel.

Gustav Hyllienmark

Calligramme 2021

Jasnières AOC, 1 flaska á 525 KR

Förra året sålde Bukoswkis ett 6-pack av Calligramme 2002 på sin dryckesauktion, vilket vittnar om att det som en gång var ett underground-samlar vin numera är upp bland de stora drakarna. Eric Nicolas är en tystlåten man som fått den största av respekt bland vinmakarkollegor tack vara att han gör svåra grejer och har varit fast i sin övertygelse att det går att göra världsvin i denna terroir. Respekten kommer tror jag från balls to the walls mognad på frukten utan att få botrytis, sjukt koncentrerad must. Sedan den långsamma jäsningen och den långa elevagen. Det finns bara ett fåtal som lyckas behålla fräschör i vinerna efter två år på jästen. Det är mycket dyrt att göra vin på denna nivå så de lever ett mycket enkelt liv i denna avkrok av Loire.

På nosen: Rik gyllengul frukt, mer rejäl kryddighet och lite hull. Yppig och så det förslår. precis när man tror att man hittar lite botrytishintar i form av sauternes-stick. Så kommer Erics signum – autolys och lite getost vilket styr upp intrycket och gör sitt för komplexiteten. En snok man inte blir riktigt klok på förutom att det har gått åt mycket frukt.
I munhålan: Koncentrerat, komplext, långt och omisskännligt – smakar som ett piller fullt av ödmjukhet inför ännu ett år av hårt jobb staplat på trettio föregående av nogräknad iakttagelse av till synes opåverkbara och långsamma processer. Och ett bevis på att Chenin blanc i denna tungviktarklass har samma kvalitet man finner i de ädlaste Bourgogner och därtill en ingefärskryddad rivighet i syran som känns frisk, tidlös och busig på en och samma gång. Kiwi, päron, gult plommon med sträva ingefärskakor och lite rabarber textur på syran.
Tillfälle: Tillsammans med annat påkostat power vitt från yttre rymden. Be dina vänner komma över med en flaska de velat dricka en längre tid. Sedan rycker ni båda korkarna samtidigt och dricker varsamt i stereo. Drickes med fördel med bra Jura eller vit Bourgogne med tung prislapp.
Drickfönster: 2022-2042
Servering: Behöver definitivt inte vara iskall. Kan komma upp till 12-15 grader, vinet har nog med fräschör för detta. Luftas med fördel någon halvtimme.
Vingårdar: Numer nästan 80-åriga stockar, en parcell med en liten redskapsbod på, som jag försöker hetsa dem att skriva detta vinets namn på i enighet med Pierre Damoy Clos De Beze huset i Chambertin, Bourgogne. Christine skrattade ödmjukt, men jag vet att det kommer att hända, man får hoppas på Clement, nästa generation.
Druva: Chenin Blanc
Vitikultur: Biodynamisk, återigen hög densitet selection massale.
Vinifikation: Helklusterpressat, jäst direkt i neutralt fat. Vinet får nästan två år i källaren på sin jästfällning. Svavlat varsamt vid buteljering. Socker kvar i flaskan 2-4 gram per liter om du tror att det är mer kan koncentrationen och viskositeten, som den höga stockålder och låga skördeuttag ger, möjligen vara det som lurar dig.

 

Rouge gorge 2021

Coteaux du Loir AOC, 2 flaskor á 305 kr

Har man väl en gång träffat på denna personliga druva så kan man förstå att mer personliga vinhak gärna svänger sig med lite Pinot d’aunis på listan. Faktum är att detta vin förenar Daniel (Three star review i New york Times) med Four Horsemen i Brooklyn (ett ställe många svenska vinbarer förhåller sig till). Den förstnämnda krogen listar endast två Loire röda, detta vin och Clos Rougeard som det numera råder ekonomisk huggsexa om. I vårt land som präglas mycket av vintrender, är detta den mest eftertraktade Pineau d’aunis som går att få tag på. Klassiskt saftig och enbärskryddig med en personlighet som räcker till och blir över.

På nosen: Uttrycksfull lilablommig med färskt kallt blod och sten, tydligt pepprig med grönpeppar och lite grus. vill säga långpeppar (luktar som en blandning av kanel, lavendel, pinje) fikonblad och lite tvålig
I munhålan:
Roströd frukt åt tranbärshållet, hög syra som drar åt innan finkorniga tanniner av lingontyp kommer in. finishen är lång utan att vara driven av alkohol. avlutet är minst sagt torrt men inte så att den är borta. Utandningsparfymen efteråt drar år mogen, elegant nebbiolo med nypon och ros. Saftigaste Rouge Gorgen på länge, med låg alkohol och tidig drickbarhet.
Tillfälle: Ska drickas med nyfikna personer som gillar enbär och grus.
Drickfönster: Nu för den som gillar gnagigare viner, vänta om du vill ha mjukare korn på sandpappret. Har druckit storebror till detta vin med 10 år på nacken och det var ungt. Så med andra ord – det går att vänta.
Servering: Pepparstek eller tjälknöl dragen i enbärsrimmlag.
Vingårdar: 10- 40 åriga stockar 14 plottar i Lhomme, Chahaignes et Marçon totalt 3,7 ha Flintlera på tuffeau det vill säga porös kalksten
Druva: Pinot d’aunis
Vitikultur: Biodynamisk
Vinifikation: Jäst av egen kraft i tank med stjälkarna kvar. Försiktig extraktion genom pigeage. Sedan neutralt fat i 12 månader på sin jästfällning varvid malolaktisk jäsning sker. Varsam svavling först vid buteljering.

Kundvagn