LE CLOS DE
CAVEAU
RHONE, FRANKRIKE – OBS LEVERANS MARS!
6 flaskor, 1590 KR
Limiterad lansering, endast 50 lådor allokerat
Lanseringen är öppen 26 februari 09:00-3 mars 09:00
Personer: Henri Bungener
Firma: Domaine Le clos De Caveau
Ort: Vacqueyras
Appellation: Vacqueyras, Cotes du Rhone och en liten plott. Gigondas + VDF på torr muscat från Beaume de Venise
Storlek: 12 ha
Rhône är starten för många, så även för Bombwine. Mycket av
kunskapen om Clos de Caveau och Henris viner kommer från tidigare ägare av
Bombwine och ligger därför som grund till det vi kan om vinerna. Min, Tomas och
Oskars första upplevelse av Clos de Caveau var på Wine Paris där vi fick träffa
Julien som jobbar på egendomen. Vi kan inte annat än hålla med om Bombwines
tidigare beskrivningar och förtjusning för Clos de Caveau. Det är Vacqueyras i
en helt annan stil än vad vi tidigare har provat. En fräschör, elegans och en
energi som gör att Vacqueyras fått en helt ny innebörd för oss.
För lite drygt 11 år sedan träffade Bombwine Henri Bungener.
Efter att ha sålt och druckit otaliga liter Grenache, Syrah och
Mourvedre-blends fick vi en ny insikt hos Henri. De träffades i London och
sedan blev det så att Bombwine jobbade lite för domainen. Mycket av bombwines
kunskap av det som är hands on i vinifikation och vitikultur är tack vare Clos
de Caveau.
10 år senare står sig stilen, transparent osminkad frukt.
Inplockad och vinifierad med stor hänsyn till syran och fräschören vilket
skiljer sig från mycket annat vin i området. I Vacqueyras, Gigondas och Rasteau
finnas det en seglivad kultur av att extrakt och alkohol ska vara måttstocken.
Odlare som lämnat in frukt till kooperativ har historiskt sett fått bättre
betalt för frukt med högre potentiell alkohol. Fruit Sauvage är kvintessensen
av domainen och ett guilty pleasure. Vin som vi inte behöver analysera eller
kontemplera över (även om det luktar pepprigt och vackert). Det är kort och
gott vin som vi vill ha i munhålan – fort. Clos de Caveau är en tidig
eko-konvertit. Redan 1989 övergick man till ekologisk odling. Detta är ingen
liten sak. Faktum är att man länge inte brytt sig så mycket om vad resten av
bönderna i Vacqueyras håller på med.
Man anses vara särlingar i och med att man har terrasserade
odlingar uppe på höjden bakom La Muse berget. Läget i bergen är unikt. Till
väster finns det skog och berg, till norr och öster är odlingarna klassade som
Gigondas och i söder är det långt ner till plätten där de flesta av andras
Vacqueyras odlingar finns. Denna Domaine ägdes under 60-70 talet av Steven
Spurrier som fastnade för det unika läget. Han sålde på tidigt 70-tal så vi
brukar skämta om att det var det som finansierade The Judgement of Paris.
Standard i regionen är Grenache-Syrah-Mourvedre-blends. Clos har ingen
Mourvedre. Mourvedre är en värmens riddare. Inget ont om en traditionell Bandol
med några år på nacken, men Clos de Caveau jobbar bara med Grenache och Syrah
på grund av höjden och blåsten i deras lilla ravin.
En annan USP är syran! I vårt tidevarv är det den naturliga
syran som är nyckeln i Södra Rhone. Många kooperativ-odlare plockar fortfarande
baserat på alkoholhalt. Förr fick man betalt baserat på alkoholhalten. Idag är
denna kultur en kvarleva från en tid innan klimatuppvärmningen och moderna
odlingstekniker. Att plocka in full-moget men med bibehållen syra är nyckeln
till att inte få viner som faller ihop med tiden. Folk som känner Bombwine vet
att vi gärna snackar socioekonomi, humankapital eller lokalkultur innan vi
börjar snacka om jordmån. I Clos fall är det dock svårt att låta bli
eftersom jordmånen är tydlig och man delar in cuvéerna efter den. Les Bateliers
kommer från lera och Fruit Sauvage likaså men med en större andel kalk i leran.
Carmin Brillant är från kalklera med flinta och maritim fossil.
Max Svärd

CARMIN BRILLANT 2020
Vacqueyras, 2 flaskor á 335 kr
Detta har varit en av Gustavs mest populära buteljeringar sedan han startade sälja vin till krogen. Min gissning är att det är för att vinet är i balans när det släpps och tål mycket mat. När man läser om vinmakningen skulle man kunna tänka sig att Fruit sauvage skulle förhålla sig till Carmin brillant som pocketboken till dess inbundna like. Men det är defakto två olika viner. Grenachefrukten i mitten av detta vin är annorlunda djupare och som namnet antyder, mer intensivt röd.
På nosen: Dov, mjukt lerig, lite som bruk som ibland luktar gott. Den frukt som här ligger i bakgrunden är mogen men spänstig, röd frukt, i detta fall skulle röd frukt kunna vara nypon och lingon, den vibben.
I munhålan: Klar och fin, ingen vidare mogenhet här inte, bara helgjutet och försiktigt att dricka. Drivet i alkoholen är av det förtjänstfulla slaget. Först kommer rostig grenachefrukt med järndjup. sedan kommer avklinget med förnimmelse av detta förbannade mineralbegrepp som hela tiden flyttar på sig. Men i detta vin skulle jag säga att finishen vrider om till djup svart frukt och i utandningen efteråt är syran inte särskilt hög men mörkret och djupet ger en tomhet man vill täppa igen med nästa klunk.
Tillfälle: När du söker skärningspunkten mellan den mansplainande femtiotalistkaggen som sålt sitt bolag och vet vad som är “bra”, och pataguccikepan som gärna vevar på om sans sulfites. Det vill säga situationer som kräver klassiskt kvalitetsvin som råkar vara eko och lågsvavlat och inte fattar något om dessa två olika skyttegravar som uppstod för ett gäng år sedan. Om man inte begriper dessa ytterligheter så kan man med fördel använda flaskan som en Château-Neuf-du-Pape, det vill säga fylla-jämt-gå-bort-vinet-under-00-talet. (kuriosa om mode i vinvärden: 10-talet var gå-bort–vinet Amarone, nu på 20-talet gäller nog Barolo)
Drickfönster: Nu och 6 år framåt
Servering: In 45 min i kylen. kan drickes direkt ur flarran men mår såklart bättre av en kort vända på karaff. Stora bruna köttiga långkoket med extra allt i örtväg. Eller stora ratatouillen efter man tappat det på skärholmstorg och kommer hem med säckvis med färska grönsaker. Gärna toppa rattan med ricotta salata som luktar lite funk.
Druvor: 60% Grenache, 40% Syrah
Vitikultur: Handskördat och biodynamiskt
Vinifiering: Jäst av egen kraft i stora träfat. Cuvée tronconique. En del är efter pressen fostrat på gamla Smith Haut Lafitte-fat på 225 liter. Vanligtvis flasklagras detta vin innan försäljning något halvår.

Les Bateliers 2023
Côtes du Rhône, 2 flaskor á 185 kr
Det är väl ingen nyhet att svensken bäljar i sig Côtes du Rhône? I och med det så bör varje hem ha hittat ett tillfälle och käk för att skölja ner detta vin.
På nosen: Luktar av fruktig Rhone, ren och frisk, mörkt röd och lite ört. En CdR som känns seriös med härlig struktur och bra energi.
I munhålan: Innehållsrik utan att vara tunn. Glycerolig feeling, lätt torrt och småkärft avslut. Sötfruktig och klassisk Rhoneig om än tanninerna är lite småriviga.
Tillfälle: Till folk som endast dricker rödvin men när du vill ha något som inte lämnar dig trött utan tar vara på din törst efter fräschör.
Drickfönster: Nu och 4 år framåt
Servering: In 45 min i kylen. Färsk småkärv fruktsaft drickes direkt ur flarran. Till vad än som råkade komma fram. För mig är Rhone vinets husman. I och med att det nästan alltid står en flaska av detta öppet i kylen, kan jag mot egen empiri säga att det står sig mot det mesta som förskoleåren skickat i min riktning – köttbullar, raggmunk, uppstekt kroppkaka, röd pasta, you name it.
Vingårdar: En vingård framför vineriet.
Druvor: 70% Grenache, 30% Syrah
Vitikultur: Det är handskördat! (Mycket Côtes du Rhône är annars maskinskördat). Lerjordar och ekologisk odling enligt “Agriculture biologique”
Vinifikation: Jäst av egen kraft (d.v.s. naturlig jäst) i betong. Lång tid på skal ca 2 månader.

Fruit Sauvage 2022
Vacqueyras AOC, 2 flaskor á 275 kr
Fruit Sauvage är för oss styrkan hos Clos de Caveau i ett vin. Rent, friskt och fräscht. Samt något så ovanligt som ett vin från Södra Rhone utan intorkad småkladdig bakad frukt. Istället för avslut med brännande alkoholvärme är avklinget istället markerat av ört och syra.
På nosen: Svartpepprig med ett halvt kryddpepparkorn med i kvarnen. Antydan till rökighet och inte fullt framfusig med frukten som brukligt är. Vad frukten anbelangar är den i gränslandet mellan rött och svart. Underbart lila och floral.
I munhålan: Allt hintar om norra Rhone på nosen, det avfärdas i munhålan genom en tydlig järnig rönnbärig grenachevittnadande frukt över mitten. Avslutet är rätt polerat för denna cuvee som brukar vara mer ogin. Det är polerade tanniner men inget annat avtryck från träkärlshanteringen. Den stora behållningen i vin som detta är mystisk och dunkel, lite som hos personer som med en oförställd och ärlig närvaro lyckas förmedla insikter i de minsta av alldagliga gester.
Tillfälle: Med alla som inmundigar rött vin. Alla kommer gilla detta utan problem. Om du har någon som brukar gå igång på till synes triviala ting och upphöja dem till konst, så drick gärna med den personen sent in på sentimentaltimmarna.
Drickfönster: Nu och 8 år framåt
Servering: In 45 min i kylen. kan drickes direkt ur flarran om man har tiden att låta det stå i fem minuter i glaset innan man börjar skärskåda. Ren och oförställd mat, stekt bavette, ljummen tomatsallad med isad silverlök och olivoljan kan med fördel värmas på med riktig rosmarin eller färsk dragon.
Vingårdar: Plott på 15-åriga stockar på platten utanför Violès.
Druvor: 60% Grenache, 40% Syrah
Vitikultur: Det är handskördat, 35-45 åriga stockar och ekologisk odling enligt “Agriculture biologique”. Argile calcaire (kalklera)
Vinifikation: Jäst och fostrat med hälften i betongkärl och hälften på neutralt ekfat. Allt med naturlig jäst. Sedan 2 månader på skalen innan pressning. Buteljeras med liten tillsättning av svavel.