LES DOMAINES LANDRON

LOIRE, FRANKRIKE
6 flaskor, 1370 KR

Personer: Joseph Landron
Firma: Domaines Landron
Ort: La Haie-Fouassière
Appellation: Muscadet Sevre-et-Maine Sur Lie AOC men snart också La Haie-Fouassière AOC
Storlek: 45 ha

Det var en gång en inköpare som tidigt i sin yrkesbana köpte mycket Chablis och Sancerre av enklaste slag och lade på hutlösa påslag för att han förstod att där fanns betalviljan i Huvudstadens finanskvarter. Sancerre och Chablis var synonymt med torrt vitt vin och egentligen kunde viner vara hur tekniskt könlösa och anemiska som helt. Som ett avkall från sagda strategi lovade jag mig sluta handla enklare Sancerre och Chablis. Själv drack ju inköparen Muscadet när han ville ha enkelt torrt skaldjursvin, för det kostar ju inget. Här har vi att göra med en av de bästa producenterna för Muscadet och två försök att visa vingårds specifikhet samt hans långlagrings-chef och vi ligger fortfarande runt 250kr. Om alla i alla led ska ha tillgång till ett värdigt liv så är det nog någonstans där vi hamnar för handskördat, obesprutat vin som är producerat i Frankrike. Idag är modet fortfarande att vitt vin ska vara torrt och linjärt. Ibland har jag ondgjort mig över hur mycket vit Bourgogne kan kosta. Riktigt sur blir jag när det är vit Bourgogne som är just så stramt hållna och linjära i stilen att de blir ytterst blygsamma och inte kan berätta var de kommer ifrån och hur de har haft det. Muscadet har ett ärligare tilltal. Stramt vitt vin med låg alkohol, som ett vinets vichyvatten med gurka. Transparent bordsvin med mycket bred gastronomisk träffyta.

Muscadet låter lite som Muscat och det får 99% av jordens befolkning att tänka sött vin. Därför är export ett problem för Muscadet. Historiskt har man istället skickat vinerna till Paris där de flesta enkla krogar har Muscadet som första vita vin med angivet ursprung.

När man snackar historia i denna del av Loire brukar man landa på att firmor kom igång igen efter kriget och mycket kom sedan att handla om att säkra skörden och att pengarna skulle in. De första nådde vägs ände med kemisk produktion på 70-talet andra kör på än idag. Jo Landron fick ta över och vända skutan på nittiotalet. Problemet med Muscadet är att det är platt och lämpar sig bra för skördemaskiner. Så det finns gott om industriellt vin som kör på med storys om Loiredalen och hur Sur Lie är en magisk metod att lagra vinet på jästfällning (det görs lite varstans). Men man kan man ju avskriva idén med att skiva ut regionen om man låter sitt vin smaka av köpt odlad jäst.

Jag har gjort en stor provning med på den tidens alla bra producenter av Muscadet. Det korkades upp viner bak till tidigt nittiotal. Mycket lärorikt och på en enda kväll fick jag veta vilka som hade samma ingång till vin som jag. Vi snackar viner som då såldes för 100-120 kr där regioner propagerar för tidig konsumtion. Men de flesta som gillar att tänka vin kan nog enas om att det i ett glas bättre Muscadet inte finns några argument för varför inte vinet skulle stå sig länge och bli bättre.

Min vinnare den kvällen var bioodlande-nestorn Guy Bossards Orthogneiss med femton år på nacken. Från en varm årgång men som inte hade skämts på en 1:er cru Chablis hylla.

Gustav Hyllienmark

Les Houx 2020

AOP Muscadet Sèvre et Maine, 2 flaskor á 210 Kr

Ett vin från en parcell i mitten av Jos ägor som är en liten ås. Denna lilla ås har rätt mycket lera. Vilket för en bonde betyder problem med traktorn när det är blött, för vinrankorna betyder det att det är bättre tillgång på vatten och för någon som handlar med vin eller jobbar med vinifikation, att vinet har rätt hög koncentration kropp och tyngd. Nota bene att vi fortsatt pratar om Muscadet vilket i världen av vin är och förblir ett lättare skaldjursvin.

På nosen: Små unken Muscadeig A.K.A. mineralitet. Min Muscadet känsla är ofta kopplad till trolldeg eller modellera. Bakom detta finns också lite päronfrukt och lite honung.
I munhålan: Tät och krämig för att vara Melon de Bourgogne, päronfruktig men inte på piggeliniga sättet. Upptorkande linjär och lite brusig syra.
Tillfälle: Istället för Sydafrikanska vindruvor.
Drickfönster: Nu och 5 år inga problem.
Servering: Till dillchipsen med creme fraiche och stenbitsrom.
Vingårdar: Le Houx
Druva: Melon de Bourgogne
Vitikultur: Skördeuttag 40 hl/ha ekologisk och biodynamiskt certifierad samt hand skördat.
Vinifikation: Pressat på helkluster, jäser av egen kraft och ligger mellan 10-12 månader på sin jästfällning i glasbeklädd betongtank.

Clos la Carizière 2020

AOP Muscadet Sèvre et Maine, 2 flaskor á 200 kr

Ett vin från en parcell relativt ny för Jo. En gammal clos, d.v.s. en stenmurs-omgärdad vingård med den för mig mest kittlande av jordar – Ortogneiss (en typ av granit). Stockarna är 55-70 åriga och potentialen finnes. 

På nosen: Ett steg stenigare och hårdare. Inte så mycket frukt-flört utan återhållen mineral, flinta, knallpulver och lite av ovan nämnda deg. Svårt att inte tänka på en blyg Champagne.
I munhålan: Stram och tajt, mer syra och syran har finkornig struktur som gör att man dricker fortare och blir hungrig. 
Tillfälle: Tidigt på kvällen.
Drickfönster: Nu och 5 -10 år framåt.
Servering: För den som vill vara traddig så är det till ostron, vitt bröd och smör. Om man vill utmana sig i köket kan man tänka sig inkokt blåmussel- och slanggurkesallad med citronette och frysta druvor serverad i en vit kort mandelmjölks och krasse gazpacho.
Vingårdar: Clos la Carizière
Druva: Melon de Bourgogne
Vitikultur: Skördeuttag ynka 15 hl / ha ekologiskt och biodynamiskt certifierad samt handskördat.
Vinifikation:Pressat på helkluster, jäser av egen kraft och ligger mellan 10-12 månader på sin jästfällning i glasbeklädd betongtank. 

Le Fief de Breil 2018

AOP Muscadet Sèvre et Maine, 2 flaskor á 275 kr

En av de mest seriösa lagringsvinerna som görs i hela bygden. Ett vin som har många listningar på finkrogar världen över. Tack vara att det finns mycket att känna igen från andra mer högprofilerade vinregioner i Frankrike.

På nosen: Komplext så det förslår. Först tänker man mogen Bourgogne? lite champinjon och rök. Sedan hittar man den där degigheten och börjar tänka på Champagne. Sedan går tanken till att det inte finns rödfrukt så då måste det vara Blanc de Blanc.
I munhålan: Hurra! tajt, rivig och stram med mycket gulfrukt. 2018 är en av de bättre årgångarna för mig av detta vin. Krämigt och koncentrerat utan att vara tungt. Det kommer hålla länge!
Tillfälle: Lura din Chardonnay polare? I och med att det finns något av arbetarklass-lyx i dessa viner. Käpphästar som inte får nog med erkännande i och med sin bulkhistoria. Bjud någon som brukar vilja känna sig smart för att de hittar lyx i relativt triviala sammanhang.
Drickfönster: Nu och 15 år framåt.
Servering: Finns havets biff Rydberg? Stekt Pilgrimsmussla, tärnat stekt fläsk och stekta blomkålsbuketter med citronsmör.
Vingårdar: Parceller som har Ortogneiss och kvarts vilket ger citrus och ananasfruktiga, strama viner som tål tid på jästfällning utan att tappa glans.
Druva: Melon de Bourgogne
Vitikultur: Skördeuttag ynka 15 hl / ha ekologisk och biodynamiskt certifierad samt handskördat.
Vinifikation: Pressat på helkluster, jäser av egen kraft och ligger 30 månader på sin jästfällning i glasbeklädd betongtank.

Kundvagn