DOMAINE DU
CLOSEL

LOIRE, FRANKRIKE
6 Flaskor, 1660 KR

Personer: Evelyne du Pontbriand
Firma: Domaine du Closel
Ort:
Savannières
Appellationer: Savennières AOC, Anjou Rouge
Storlek: 13 ha

En rudimentär  referenspunkt i ett av samtidens mest eftertraktade (och i Sverige mycket underexponerade) stilen torr Chenin. Domaine du Closel har några av de finaste ägorna i de vingårdarna som utgör Savennières i Loire. 

Varje gång jag träffat Evelyne de Pontbriand har jag lärt mig något. Ibland om vin ibland om något annat. Man kan inte komma runt faktumet att hon är puraste rävjakts-adel, slottet är gobeläng beprytt och det springer runt hantlangare överallt. Alla som gör Savennières är avundsjuka på hennes ägor. Hon har stora delar av de två mest ryktbara och väl belagda delarna Les Caillardières och Clos du Papillon. 

Vanligtvis är inte en snorgammal historia och en kulturarvskåk direkt synonymt med gastronomisk eller vitikulturell relevans, men Evelyne med sin intellektuella spänst har framåtriktat tagit denna domän till att inte bara besitta de bästa vingårdarna utan även producera världsklass-chenin. Min enda invändning slog hon hål på 2017. Då höll jag henne som no.1 men priserna började dra iväg (priset från Domaine det vill säga). När jag ändå var i Loire så bjöd hon in mig och min kära vän till en liten provning. Vi anländer på natten i en dimma av hyrbil, IBIS-motell och många mil och många mässor. Till bords hamnar jag med en dryg frasse inga namn nämnda, men han jobbar fortfarande för LaRVF, Frankrikes största vitikulturmagasin La Revue du Vin de France. Luttrat går vi igenom 15-20 årgångar av hennes chefbuteljering Clos du Papillon. Jag läser om domainen och först tror jag att det är ett tryckfel, men sedan hon konverterat till biodynamisk odling har hon klippt sin produktion med nästan 9/10 delar. I skenet av detta har jag slutat att klaga på att priset gått upp.

Evelyne är lika klar och rak i tonen som hon är precis i språket. Hon var engelsklärare innan någon utan arvingar släppte domänen i hennes knä. Faktum är att det finns historia av kvinnlig successionsordning på domänen. Fråga mig inte hur i ett tvärkonservativt land som Frankrike. 

Gustav Hyllienmark

2018 LA JALOUSIE

2 flaskor á  kr 270 kr

Oekat och okonstlat är bäst. Ett vin som är helt öppet för uniciteten på denna plats. Typexemplet av en Savennières om man ska skola folk. Pyttelite frukt och sedan betoning på kraft i syra och sälta.

På nosen: Blyg och återhållsam päronfrukt i salt yoghurt. Som Ayran och päronjuice.
I munhålan: Frukt och samarin-sälta som känns direkt välgörande. Viss yoghurtfetma och sedan ett slingade svärd till syra.
Tillfälle: Chenin slår på alla som gillar Chardonnay, Champagne och att tukta sig lite. Kanske balkonginvigning-vin. Ishink, mot solvägg när det fortfarande luktar lite vägsalt utomhus.
Drickfönster: Nu och fem år.
Servering: Chips, fiskägg, smetana och gräslök.
Vingårdar: Skiffer, uppe på kullen där det är lite plattare, 15-20 åriga stockar
Druva: Chenin Blanc
Vitikultur: Handskördat, biodynamiskt.
Vinifikation: Handskördat, jäst av egen kraft, 12 månader, fina jästen i tank och exponerat för syre. Vanligtvis är denna buteljering av helmantlad syra. 2018 gick vinet genom malolaktisk jäsning vilket gav det lite mer hull. Oerhört lyckat om du frågar mig. 1,7 gram restsocker (Referens: Coca Cola 113g/liter) och 3,6 gram syra för dom som bryr sig om sådant.

2019 les caillardiÈres

2 flaskor á 365 kr

En lite boss i sitt skrå. Mycket Savennières har problem med att leva upp till sitt fina rykte, men så är det inte med denna. Savennières har av börd lite högre alkohol och inte så mycket att gömma sig bakom. Addera att de senaste 7 åren varit en formidabel kavalkad av katastrofer av olika slag. -17 frös allt. Men framförallt är det fukt, värme, fukt och torka. Inte sällan får man höiga och eldiga viner. Men här är allt på plats. Transparent, aristokratiskt, tidlöst.

På nosen: Tvärrökigt, snobbigt och vittnar om stramhet.
I munhålan: Salt, päron, jod, krulltungesyra och samarin – allt finns. Det bästa av allt är kraft utan att vara alkoholtungt.
Tillfälle: Stort vin för stora tillfällen.
Drickfönster: Nu och 20 år. Kommer bli höigare och lite mer ullig med tid.
Servering: När Wedholms fisk, Sjömagget eller rent av Kong Hans Kælder inspirerat den vid spisen.
Vingårdar: Les Caillardières är en vingård med skiffer och sandjord. Llite brantare och äldre än lillasystern. Upp till 75 åriga stockar.
Druva: Chenin Blanc
Vitikultur: Handskörd och biodynamiskt.
Vinifikation: Handskärdat och jäst av egen kraft, 10 månader i fat och sedan 9 månader på tank.

2020 demoiselle sous la pluie pet-nat

2 flaskor á 195 kr

En städad Pet nat!
Man lär sig alltid något nytt av Evelyne. Tydligen finns en Verdelho de Madeira i Loire och har gjort så sedan 1700-talet.

På nosen: Kvitten, mandel och lite gråpäron.
I munhålan: Gurka, päron, lime, mandel och lite cavajordig.
Tillfälle: Efterfest eller förfest.
Drickfönster: Nu.
Servering: Kallt och fort.
Vingårdar: Skiffer och sandjord med 45-åriga stockar.
Druva: Chenin Blanc från Savennières och Verdelho de Madeira också känd under det poetiska namnet Eau de Pluie.
Vitikultur: Handskördat, biodynamiskt.
Vinifikation: Jäsningen avstannad av vintern, buteljerat och ofiltrerat. Jäsningen drar igång när våren kommer igen. För dessa buteljer är jästen bortdegorgerad och kapsylen utbytt mot naturkork.

Kundvagn