DOMAINE DU
CLOSEL

LOIRE, FRANKRIKE
6 Flaskor, 1696 KR

Personer: Evelyne du Pontbriand
Firma: Domaine du Closel
Ort:
Savannières
Appellationer: Savennières AOC, Anjou Rouge
Storlek: 13 ha

En rudimentär  referenspunkt i ett av samtidens mest eftertraktade (och i Sverige mycket underexponerade) stilen torr Chenin. Domaine du Closel har några av de finaste ägorna i de vingårdarna som utgör Savennières i Loire. 

Varje gång jag träffat Evelyne de Pontbriand har jag lärt mig något. Ibland om vin ibland om något annat. Man kan inte komma runt faktumet att hon är puraste rävjakts-adel, slottet är gobeläng beprytt och det springer runt hantlangare överallt. Alla som gör Savennières är avundsjuka på hennes ägor. Hon har stora delar av de två mest ryktbara och väl belagda delarna Les Caillardières och Clos du Papillon. 

Vanligtvis är inte en snorgammal historia och en kulturarvskåk direkt synonymt med gastronomisk eller vitikulturell relevans, men Evelyne med sin intellektuella spänst har framåtriktat tagit denna domän till att inte bara besitta de bästa vingårdarna utan även producera världsklass-chenin. Min enda invändning slog hon hål på 2017. Då höll jag henne som no.1 men priserna började dra iväg (priset från Domaine det vill säga). När jag ändå var i Loire så bjöd hon in mig och min kära vän till en liten provning. Vi anländer på natten i en dimma av hyrbil, IBIS-motell och många mil och många mässor. Till bords hamnar jag med en dryg frasse inga namn nämnda, men han jobbar fortfarande för LaRVF, Frankrikes största vitikulturmagasin La Revue du Vin de France. Luttrat går vi igenom 15-20 årgångar av hennes chefbuteljering Clos du Papillon. Jag läser om domainen och först tror jag att det är ett tryckfel, men sedan hon konverterat till biodynamisk odling har hon klippt sin produktion med nästan 9/10 delar. I skenet av detta har jag slutat att klaga på att priset gått upp.

Evelyne är lika klar och rak i tonen som hon är precis i språket. Hon var engelsklärare innan någon utan arvingar släppte domänen i hennes knä. Faktum är att det finns historia av kvinnlig successionsordning på domänen. Fråga mig inte hur i ett tvärkonservativt land som Frankrike. 

Gustav Hyllienmark

2018 LA JALOUSIE

2 flaskor á 284 kr

Oekat och okonstlat är bäst. Ett vin som är helt öppet för uniciteten på denna plats. Typexemplet av en Savennières om man ska skola folk. Pyttelite frukt och sedan betoning på kraft i syra och sälta.

På nosen: Blyg och återhållsam päronfrukt i salt yoghurt. Som Ayran och päronjuice.
I munhålan: Frukt och samarin-sälta som känns direkt välgörande. Viss yoghurtfetma och sedan ett slingade svärd till syra.
Tillfälle: Chenin slår på alla som gillar Chardonnay, Champagne och att tukta sig lite. Kanske balkonginvigning-vin. Ishink, mot solvägg när det fortfarande luktar lite vägsalt utomhus.
Drickfönster: Nu och fem år.
Servering: Chips, fiskägg, smetana och gräslök.
Vingårdar: Skiffer, uppe på kullen där det är lite plattare, 15-20 åriga stockar
Druva: Chenin Blanc
Vitikultur: Handskördat, biodynamiskt.
Vinifikation: Handskördat, jäst av egen kraft, 12 månader, fina jästen i tank och exponerat för syre. Vanligtvis är denna buteljering av helmantlad syra. 2018 gick vinet genom malolaktisk jäsning vilket gav det lite mer hull. Oerhört lyckat om du frågar mig. 1,7 gram restsocker (Referens: Coca Cola 113g/liter) och 3,6 gram syra för dom som bryr sig om sådant.

2020 les caillardiÈres

2 flaskor á 375 kr

En lite boss i sitt skrå. Mycket Savennières har problem med att leva upp till sitt fina rykte, men så är det inte med denna. Savennières har av börd lite högre alkohol och inte så mycket att gömma sig bakom. Addera att de senaste 7 åren varit en formidabel kavalkad av katastrofer av olika slag. -17 frös allt. Men framförallt är det fukt, värme, fukt och torka. Inte sällan får man höiga och eldiga viner. Men här är allt på plats. Transparent, aristokratiskt, tidlöst.

På nosen: Tvärrökigt, snobbigt och vittnar om stramhet.
I munhålan: Salt, päron, jod, krulltungesyra och samarin – allt finns. Det bästa av allt är kraft utan att vara alkoholtungt.
Tillfälle: Stort vin för stora tillfällen.
Drickfönster: Nu och 20 år. Kommer bli höigare och lite mer ullig med tid.
Servering: När Wedholms fisk, Sjömagget eller rent av Kong Hans Kælder inspirerat den vid spisen.
Vingårdar: Les Caillardières är en vingård med skiffer och sandjord. Llite brantare och äldre än lillasystern. Upp till 75 åriga stockar.
Druva: Chenin Blanc
Vitikultur: Handskörd och biodynamiskt.
Vinifikation: Handskärdat och jäst av egen kraft, 10 månader i fat och sedan 9 månader på tank.

2019 rosalia

2 flaskor á 189 kr

Ett vin fullt i tiden, lätt läskande rött i carbonique stil. Domainen har alltid haft lite Cabernet Sauvignon uppe på Savenniere-platån. För den vars referens är Napa Cab så är det här långt i från, det tack vara helklusterstilen.

På nosen: Hallonskalle – det vill säga både röd och svart frukt med smultron och torkade örter. 
I munhålan:  Ren, röd frukt med hallon som bas. Vidare kommer det lite ört och syra som adderar vuxenheten till vuxensaften.
Tillfälle:  Efterfest eller förfest, fredagsmys eller efter middagen-mingel. När passar det inte med ett sånt här typ av vin?
Drickfönster: Nu.
Servering:  Svalt i små gulliga glas.
Vingårdar:  Skiffer och sandjord med 45-åriga stockar.
Druva: Cabernet sauvignon och lite Cabernet Franc.
Vitikultur: Biodynamiskt och handskördat.
Vinifikation: Partiellt jäst med hela kluster för att få fermentation inom bären. Så kallad Carbonic maceration. Inga fat what so ever.

Kundvagn