LE CLOS DE
CAVEAU

RHONE, FRANKRIKE
6 flaskor, 1360 KR

Personer: Henri Bungener
Firma: Domaine Le clos De Caveau
Ort: Vacqueyras
Appellation: Vacqueyras, Cotes du Rhone och en liten plott. Gigondas + VDF på torr muscat från Beaume de Venise
Storlek: 12 ha

Rhône är starten för många, så även för mig. För lite drygt 10 år sedan träffade jag Henri Bungener och hans viner. Efter att ha sålt och druckit otaliga liter Grenache, Syrah och Mourvedre-blends fick jag en ny insikt hos Henri. Vi träffades i London och sedan blev det så att jag och en polare åkte ner och jobbade lite för domainen. Mycket av min kunskap av det som är hands on i vinifikation och vitikultur har jag Clos att tacka.

10 år senare står sig stilen, transparent osminkad frukt. Inplockad och vinifierad med stor hänsyn till syran och fräschören vilket skiljer sig från mycket annat vin i området. I Vacqueyras, Gigondas och Rasteau finnas det en seglivad kultur av att extrakt och alkohol ska vara måttstocken. Odlare som lämnat in frukt till kooperativ har historiskt sett fått bättre betalt för frukt med högre potentiell alkohol. Fruit Sauvage är kvintessensen av domainen och ett guilty pleasure. Vin som jag inte behöver analysera eller kontemplera över (även om det luktar pepprigt och vackert). Det är kort och gott vin som jag vill ha i min kropp – fort.

Clos de Caveau är en tidig eko-konvertit. Redan 1989 övergick man till ekologisk odling. Detta är ingen liten sak. Faktum är att man länge inte brytt sig så mycket om vad resten av bönderna i Vacqueyras håller på med. Man anses vara särlingar i och med att man har terrasserade odlingar uppe på höjden bakom La Muse berget. Läget i bergen är unikt. Till väster finns det skog och berg, till norr och öster är odlingarna klassade som Gigondas och i söder är det långt ner till plätten där de flesta av andras Vacqueyras odlingar finns. Det övriga Vacqueyras är inte supernajs eftersom det består av mycket lerjordar och platt odling. Både fukt och värme stannar kvar vilket gör det marigare att få jämn kvalitet och mognad.

Denna Domaine ägdes under 60-70 talet av Steven Spurrier som fastnade för det unika läget. Han sålde på tidigt 70-tal så vi brukar skämta om att det var det som finansierade The Judgement of Paris. Standard i regionen är Grenache-Syrah-Mourvedre-blends. Clos har ingen Mourvedre. Mourvedre är en värmens riddare. Inget ont om en traditionell Bandol med några år på nacken, men Clos de Caveau jobbar bara med Grenache och Syrah på grund av höjden och blåsten i deras lilla ravin.

En annan USP är syran! I vårt tidevarv är det den naturliga syran som är nyckeln i Södra Rhone. Många kooperativ-odlare plockar fortfarande baserat på alkoholhalt. Förr fick man betalt baserat på alkoholhalten. Idag är denna kultur en kvarleva från en tid innan klimatuppvärmningen och moderna odlingstekniker. Att plocka in full-moget men med bibehållen syra är nyckeln till att inte få viner som faller ihop med tiden. Folk som känner mig vet att jag gärna snackar socioekonomi, humankapital eller lokalkultur innan jag börjar snacka om jordmån. I Clos fall är det dock svårt att låta bli eftersom jordmånen är tydlig och man delar in cuvéerna efter den. Les Bateliers kommer från lera och Fruit Sauvage likaså men med en större andel kalk i leran. Carmin Brillant är från kalklera med flinta och maritim fossil.

Gustav Hyllienmark

CARMIN BRILLAT 2017

Vacqueyras, 2 flaskor á 265 kr

Detta har varit en av mina mest populära buteljeringar sedan jag startade sälja vin till krogen. Min gissning är att det är för att vinet är i balans när det släpps och tål mycket mat. Här får du den med några år på nacken, redo att drickas men kan för all del sparas i 10-15 år till om man är inne på sånt. 

På nosen: Den har lite utvecklade toner, lite läder och småjordigt. Köttig och Rhonekryddig.
I munhålan: Gamla skolan, aristokratisk Rhone. Polerat och färdigt men utan att vittna om dödsdag. I finishen värmer det på lite och man blir glad av den täta frukten och strukturen. Allt sitter ihop.
Tillfälle: När en hemmajobbare/vabbare varit klok nog att efter frukost stoppa in lite oxkött eller lamm med mängder av halvdassiga sensommargrönsaker, zucchini, aubergine, paprika, tomat lök, örter och vin i ugnen. För att sedan käka fram emot kvällen med bröd och gremolata.
Drickfönster: Nu till 2036
Vingårdar: Terrasserade odlingar i en amfiteater-båge runt vineriet. Druvorna kommer från en del som är planterad 1956 och är mycket produktiv och lättskött.
Druva: 60% Grenache, 40% Syrah
Vitikultur: 45-50 åriga stockar i snitt. Det är handskördat! Ekologisk odling enligt “Agriculture biologique”
Vinifikation: Jäst av egen kraft i stora träfat. Cuvée tronconique. En del är efter pressen fostrat på gamla Smith Haut Lafitte-fat på 225 liter. Vanligtvis flasklagras detta vin innan försäljning något halvår.

Les Bateliers 2020

Côtes du Rhône, 2 flaskor á 170 kr

Det är väl ingen nyhet att svensken bäljar i sig Côtes du Rhône? I och med det så bör varje hem ha hittat ett tillfälle och käk för att skölja ner detta vin.

På nosen: Poppig, ung och blå örtig frukt in the making som drar åt Beaujolais fruktighet. Ungvin har ofta denna doft och det går att lufta bort om man vill ha mer ursprungstypiska drag.
I munhålan: Rivig och pigg syra långt ifrån bakad frukt. Osockrad granatäpplejuice och något färskt blåbär. Första dagen ung och rivig, andra dagen blir den mjukare i frukten och den håller i tre år till. Inget att vänta med i och med att vinets idé bygger på pigg primärfrukt.
Tillfälle: Som uppiggande aperitivo. När man vill ha rött samtidigt som man bygger upp hungern.
Drickfönster: 2020-2024
Vingårdar: En vingård framför vineriet.
Druva:70% Grenache, 30% Syrah
Vitikultur: Det är handskördat! (Mycket Côtes du Rhône är annars maskinskördat). Lerjordar och ekologisk odling enligt “Agriculture biologique”
Vinifikation: Jäst av egen kraft (d.v.s. naturlig jäst) i betong. Lång tid på skal ca 2 månader.

Fruit Sauvage 2020

Vacqueyras AOC, 2 flaskor á 245 kr

Fruit Sauvage är för mig styrkan hos Clos de Caveau i ett vin. Rent, friskt och fräscht. Samt något så ovanligt som ett vin från Södra Rhone utan intorkad småkladdig bakad frukt. Istället för avslut med brännande alkoholvärme är avklinget istället markerat av ört och syra.

På nosen: Mörkt bärig och lite gräsig, inte lika snor-Syrah:ig som den brukar vara i unga år.
I munhålan: Den direkta charmen finns, dock är vinet mörkare än 2019. Där det brukar vara griniga lingon är det snarare svarta körsbär med lite pigg smultronaromatik. Tanninerna är små och söta dem med. Inte lika arga och otämjda som 2019.
Tillfälle: Rhône är Rhône. Som det platta slagträt i brännboll. Här träffar det alltid. Alla gillar detta. Jag har med framgång använt det som en flaska till efter-maten-rött, och det med framgång.
Drickfönster: 2022-2027
Servering: Lätt kylt till grillad makrill, dragonmajonnäs, papas arrugadas och brytbönor.
Vingårdar: Plott på 15-åriga stockar på platten utanför Violès.
Druva: 60% Grenache, 40% Syrah
Vitikultur: Det är handskördat, 35-45 åriga stockar och ekologisk odling enligt “Agriculture biologique”. Argile calcaire (kalklera)
Vinifikation: Jäst och fostrat med hälften i betongkärl och hälften på neutralt ekfat. Allt med naturlig jäst. Sedan 2 månader på skalen innan pressning. Buteljeras med liten tillsättning av svavel.

Kundvagn