JOSEPH
BURRIER

BOURGOGNE, FRANKRIKE – OBS LEVERANS SEP! 
6 FLASKOR, 1769kr

Personer: Frédéric Marc Burrier
Firma: Joseph Burrier
Ort:
Pouilly Fuissé
Appellationer: Bourgogne, Mâcon village, Pouilly Fuissé, Saint Véran, praktiskt taget hela Beaujolais.
Storlek: 43 ha varav 18 tillhör gamla Domaine Beauregard.

43 hektar domaine. Den ägs av en powersläkt i regionen som gjort vin sedan innan Sundsvall brann. De använde musklerna för att föra kvalitén framåt i regionen. De är dunderstolta att de äger Chateau Beauregard som är en central äga i regionen. Den nuvarande hövdingen kommer att bli ihågkommen historiskt i och med att han lyckats holka ur den genom att buteljera enstaka vingårdar och visa på deras särart. Till slut lyckades det och numer kommer det finnas ett antal vingårdar där man får skriva ut 1:er cru på etiketten. Detta är ingen liten sak i ett land där man inte ändrat skriftspråket sedan 1800-talet och är världskända för invecklad byråkrati.

Under mitt tillblivande som sommelier har Bourgogne varit av högsta intresse. Problemet är att med det stora världsherraväldet (bland ett obegripligt folkslag som kallar sig vinkännare) som Bourgogne haft under de senaste åren, är att det blivit svårare att få tag i de mest eftertraktade vinerna. Bland de mest namnkunniga och eftertraktade vinerna så har prisbilden gått upp, upp, upp och kort sagt måste man tigga med kepsen i handen för att få lov att köpa lite vin.

Parallellt med detta har en annan process rullat på. Hypen har gjort det intressant att sluta sälja frukt till kooperativ och många i min generation väljer att starta små firmor och vinifiera själva.

Diversifiering och kultur där mångfald i vingården och uttryck nu är ett egenvärde. Fantastiskt! När Bourgogne av kvalitet var en liten region för låt säga 30 år sedan, sker nu en expansion med intresset för regionen och olika uttryck i den. Nu görs det fantastiska viner i vad som närmast betraktades tidigare som avfällingsområden. Exempelvis i Coteaux de Dijonnais, Mâcon och Haut côtes de Beaune.

Mâcon kan ibland av snobbar avskrivas som allt för långt bort ifrån den mest nobla delarna av vitvinsmarken. Jag har själv säkert sagt drygheter om detta i vissa sammanhang. En mer begåvad och eftertänksam del av mig själv skulle se vinerna för vad de är. Mycket mer koncentrerade och extrakt-rika än deras ibland beniga och reduktiva, nordligt rena släktingar i norr. Faktum kvarstår att för en liten peng i Mâcon kommer man ofta mycket längre än i norr. I vart fall på instegarna. Jag har alltid sålt Joseph Burriers viner på krogen i och med att de är fenomenala på att ha kraft och tyngd utan att bli trötta. Utvecklingen per spenderad krona är otrolig. Han har 43 hektar vilket inte talar för att vinet ska bli populärt hos sommelier och därmed säljas till krogen. Men med en okuvlig vilja att hela tiden försöka gå tvärs emot har jag följt Burriers alla buteljeringar med mycket intresse. Frédéric Marc Burriers arbete med dessa buteljeringar i 10 år har ju en dagsaktuell tvist eftersom det nu också kommer finnas 1:er cru Pouilly-Fuissé.

Gustav Hyllienmark

2021 CHÂTEAU BEAUREGARD POUILLY-FUISSÉ

1 flaska á 372 kr

Ägan som är kronjuvelen på Frederic-Marc Burriérs marker – Château Beauregard, dömde jag ut 2015 när den kom jag dömde ut 2018 när den kom men när 2020 kom hade jag lärt mig. Vit bourgogne kan bli bra även extremt varma år. (I ärlighetens namn har även bönderna lärt sig att korrigera odlingen för Provence sol också i Bourgogne). Detta är ett laddat vin men alkoholen är i vinet även vid högre temperaturer.

På nosen: På dags dato lite blyg. Allt finns om än i dämpad ton. Lätt unket gips täckt av frisk citrus, vitblom lätt reduktions rök.
I munhålan: Först lätt och saltig och mineralig sedan slank låååång syra och jag upplever att stoppningen (själva hullet och krämigheten som vittnar om koncentrationen) kommer rätt sent.På det hela taget -21 är för drömmaren som vill förnimma vit bourgogne från 00-talet och tidigt 10-tal.
Tillfälle: Till människor som föredrar minimalism över barock, Philip Glass över Viagra Boys.
Drickfönster: 2024-2032
Servering: Det billiga sättet att komma undan: Köp två kammusslor (förr sa man pilgrimsmusslor). Bryn dem rikligt med smör och stek med en citronskiva och färsk vitlökslyfta. Fokusera sen på att äta så mycket vitt bröd som möjligt doppat i det där smöret.
Vingårdar: Från tre välkända sydexponerade Lieux-dits. En Faux, La Roche and Les Spires, 30-åriga stockar i snitt.
Druva: Chardonnay
Vitikultur: Handskörd.
Vinifikation: Egenjäst, jäst i ståltank. 

2021 CHÂTEAU BEAUREGARD SAINT-VÉRAN

2 flaskor á 299 kr

Saint-Véran var för mig inkörsporten till Södra bourgogne då jag på tidigt 10-tal provade Christoffe Cordiers viner. De var då billiga och bar samma tyngd och seriositet som de ädla vinerna från norra Bourgogne. Jag blir varm i hjärtat! att få dricka vin när det är färdigt att drickas är en ynnest! Detta är ett vin som man med rätt närvaro kan hitta allt vad Bourgogne handlar om. 

På nosen: Gips vått ylle lite kräm rök och i bakgrunden en aromatisk citrus pastill.
I munhålan:
Mer diffus i frukten, som spänner över gråpäron och citrus. Enklare att förstå än Pouilly Fuissén i och med att den har kraft, koncentration och driv. Om man vill vara taskig kan man beskriva den som enklare i det att den tar slut snabbare än PF. Men det finns en fördel i det att terroirunket tittar fram redan nu och att alla fattar att det är ett koncentrerat kvalitetsvin.
Tillfälle: Drick med personer börjat få blodad tand på vin som inte bra smakar frukt, och de som föredrar kraft före elegans.
Drickfönster: 2024-2035
Går utmärkt att dra rakt ur flaskan men kommer inte må dåligt av en vända i karaffen.
Vingårdar: Saint Veran AOC vingården heter Le Vernay och ligger i byn Chasselas. Jordmånen är hård kalksten och brun kalklera (limestone + argile calcaire)
Druva: Chardonnay
Vitikultur: Inga pesticider, marken plöjs för att kontrollera ogräs.
Vinfikation: Egen jäst, halvt uppfostrad på bourgogne fat.

2019 Château Beauregard Fleurie Colonies de Rochegrès

1 flaska á 299 kr

Ofta som sommelier har man gamla vänner som är bra och mycket bang för pengarna. Nästan alltid måste man revidera sin relation och fråga sig är dem fortfarande bättre än konkurrensen eller är jag bara lat och hoppas att de håller stilen. I Burriers fall har jag tidigare inte varit så impad av varken uttolkningen av Pinot noir eller deras ägor i de olika Beaujolais cru:erna. Därför är det extra skoj när det hos en bra producent går åt rätt håll. Rött är idag mycket bättre än tidigare hos Burrier.

På nosen: Begynnande mognad var något man lärde sig att säga i skolan, tro inte att det säger så mycket, men visst det är mer rök och kött än frukt. Den som är nogräknad kan hitta ett litet angenämt stick av volatil syra (på fackspråk kallat VA) tekniskt är det ketoner det vill säga aceton, lacknafteluktande organiska flyktiga föreningar. (Förlåt för den något skinntorra rationella ingången)
I munhålan:
Roströd klar frukt, tydligt järnig mineralitet helt färdiga nedgrusade tanniner och ett avling inte långt ifrån en fjäderlätt ultraklassisk enhörningsgrenache från Chateauneuf-du-pape. Kul! lätt friskt men ändå vieilles vignes seriöst. Avklinget är pepprigare än grenache så att vi kommer hem till Beaujolais igen. Kul med en ny tolkning! Jag brukar annars dela upp bojo i Pinot like Gamay eller Syrah like Gamay. Här är en för mig något ny Grenache-side of Gamay med pepprighet.
Tillfälle: Om man vill njuta av ett vin i sin prime som är färdigt att dricka. Eller om man har vänner som lägger jättemycket pengar på amerikansk Pinot från varmare klimat som du alltid tror är Grenache. Eller om du har någon vän som kärat ner sig i hard to get top tear grenache från Sierra de gredos, Montsant eller Méntrida (läs. ren grenache av Dani Landi, Fernando Garcia, Joan d’Anguera)
Drickfönster: Nu, varför vänta
Servering:
Lätt kyld rakt ur flaskan med fläskkotlett, rostad potatis och grönpepparsås. Eller med nyskivad Rosette de Lyon på en förhoppningsvis vårvarm balkong.
Vingårdar: Stockar planterade 1952 som står i sandjord rik på silica och järnoxid (rosa) uppblandat med den för bojo typiska graniten.
Druva: Gamay
Vitikultur: Handskördat.
Vinifikation: Krossat direkt, macererat i 9 dagar och 9 månader i gamla fat. (d.v.s. ingen maceration carbonic.) mer bourgogne style.

2022 Bourgogne Blanc

2 flaskor á 250 kr

Rundare och frukten i första rummet. 2022 är något av en “ny klassisk” årgång, om man har 15 års perspektivet. D.v.s. frukt och koncentration finnes och dricks med fördel redan nu.

På nosen: Flörtig, purung tankjäst Chard-näsa med en vitblommighet och gul frukt.
I munhålan:
Torr och frisk, gulfruktig kropp och lite krämig. Sedan kommer syran med adlig vattenstämpel av Chardonnay och därtill Bourgogne, det vill säga påtaglig, välsvarvad, mjuk och lång.
Tillfälle: Vin och gräddkokta musslor. Eller fryspommes och barnens fiskpinnar med krassestinn hemma-vevad dansk remouladesås.
Drickfönster: Drick inom 2 år.
Servering: Vill du har det stramt kör ur butelj och kallt. Vill du ha power i frukt och mjölkig textur kör på karaff och dragig februari-fönstertemp.
Vingårdar: Druvorna odlas just utanför Fuisse.
Druva: Chardonnay
Vitikultur: Handskördat.
Vinifikation: Egen jäst, jäst i ståltank.

Kundvagn