BONIPERTI VIGNAIOLI
ALTO PIEMONTE, ITALIEN
6 Flaskor, 1380 KR
Personer: Gilberto Boniperti, Cristiano Garella
Firma: Boniperti
Ort: Fara, Alto Piemonte
Appellationer: Fara DOC, Colline Novaresi DOC
Storlek: 3,5 ha
Tredje generationen vinmakare i Fara DOC. Vad betyder det? I detta fall betyder det ganska mycket för min förståelse för producenten och dess tolkning av regionen. Jag kom i kontakt med Gilberto Boniperti genom det mycket beresta och bedruckna stjärnskottet Cristiano Garella. Vad jag förstått har han konsulterat Gilbert vid vinifikationen men även hjälpt honom att slippa behöva åka runt och sälja sin viner, och istället lägga krutet i vingårdarna.
Nåväl, tillbaka till tredje generationen. 2003 planterade Gilberto om en av sin farfars vingårdar. Om vi talar om Gilbertos farfar så är vi nere på krigstiden. Backar vi lite till så kommer den som var vaken på historielektionerna ihåg den industriella revolutionen. Sätter vi luppen på den bildramen i historien så var Fara, Bramaterra, Lessona och Boca betydligt mer välkända än de är i dagens läge. Novara är idag av yttersta samtida intresse(vinmässigt) men var under efterkrigstiden en avfolkningsbygd till fördel för industrier såsom FIAT i Turin. En betydande del av Alto Piemonte övergavs och beskogades under denna tid. Under de senaste 15 åren har det blivit mer och mer intressant i och med att Nebbiolo från Barolo och Barbaresco gjort korståg över världen.
Min första Alto Piemonte träff var för tio år sedan i en källare i Sirmione de Garda. Det var inte Boniperti utan en annan pytteproducent – Petterinobröderna som kommer från en grannby vid namn Gattinara. Om de gör historiska viner precis som man antagligen gjorde innan kriget (ultra traditionella och lite bruna med lång tid i fat). Så är Boniperti på andra sidan skalan. Low intervention, ståltank och renhet. Byggt på transparens och fräschör. Det är helt naket för vad som sker i vingården. Dessa två favoriter sammantaget visar på spänsten och potentialen i urtolkningarna från regionen. De senaste åren har endruvsvinet Vespolina verkligen fastnat i minnet som en absolut referenspunkt. När andra rena Vespolinaviner ofta blir torra, lite väl korta och drar åt svartpeppar och sandpappershållet har Boniperti hittat en mjuk röd stil, helt kristallklar. Dunderklunkig och transparent.
Gustav Hyllienmark
FAVOLALUNGA 2020
Colline Novaresi DOC, 2 flaskor á 195 kr
Det vassaste i ren Vespolina som jag någonsin provat. Om etiketten hade varit snyggare och priset dyrare så hade alla stjärnor varit inne för en megahajp. Sicken ren direkt fruktglädje.
På nosen: Svalt grön och pepprig, fikonblad, grönpeppar, svartpeppar och ceder.
I munhålan: Svensk-turkisk försommar i lika delar. Jordgubbe och söt bigarrå med lilla sköna tusenpappret i slutet.
Tillfälle: Närhelst en Bojo-drickare kommer över som tycker att italienskt alltid är för strävt.
Drickfönster: Kör bara kör!
Servering: Lätt kylt.
Vingårdar: Planterad 2008, 250 Möh, lera
Druva: 100% Vespolina
Vitikultur: Ekologisk, ocertifierad.
Vinifikation: Handskördat. Jäst på ståltankar av egen kraft, väntar i 10 månader på buteljering. Oklarat.
carlin 2019
Colline Novaresi DOC, 2 flaskor á 200 kr
Klart gastronomisk, sval och direkt Nebbiolo. Nebbiolo som du sällan provar.
På nosen: Rostad kummin som ligger rätt nära apelsinskal, men medicinalt brukar det heta. Malört? Damm och lite grus.
I munhålan: Smultron, fågelbär, tvättäkta Nebbiolokrydda och ett lite grövre polerpapper men ändock inte fullt ett slippapper. 240 – 400 kornigt.
Tillfälle: Sommarnebbiolo som inte räds en firre eller en sallad.
Drickfönster: Nu!
Servering: Lätt kylt till spagetti med uppsprättad knaperstekt fänkålsfläskkorv.
Vingårdar: Planterade 2003 och 2006. 250 möh, lera.
Druva: 100% Nebbiolo
Vitikultur: Ekologisk ocertifierad.
Vinifikation: Handskördat. Ståltankar, jäst av egen kraft. 16 månader väntan innan buteljering och förblir oklarat
BARTÖN 2018
Fara DOC, 2 flaskor á 295 kr
Stega upp 500 X 100 meter i huvudet. Där har du hela Fara DOC. En av de bättre ursprungen i Alto Piemonte.
På nosen: Parfymerat med kryddpeppar i mitten och lite torkat kött i kanterna.
I munhålan: Nypon, lingon, järn – ungefär i den ordningen.
Tillfälle: Drickes med fördel bredvid en Barolo. Som ett test på vilket vin som försvinner snabbast.
Drickfönster: Nu men det håller lätt minst 5 år till.
Servering: Stora kupan, brevid någon ljusare brässering eller fina hämtpizzan.
Vingårdar: En blandning av 17-45 åriga stockar från en snart 100 år gammal vingård. 25% sand, 30% lera och 45% silt. 250 möh.
Druva: Nebbiolo 70%, Vespolina 30%
Vitikultur: Ekologiskt ocertifierat.
Vinifikation: Handskördat. Jäst långsamt av egen kraft i 3 veckor sedan fostrat 26 månader i 2000-liters fat.