DOMAINE DE BELLIVIÈRE

LOIRE, FRANKRIKE
6 flaskor, 1750 KR

Personer: Christine, Eric och sonen Clement Nicolas
Firma: Domaine de Bellivière
Ort: Lhomme
Appellation: AOC Côteaux-de-Loir (Pinot d’aunis), AOC Jasnières
(Chenin blanc)
Storlek: 14 ha + köpt frukt

Jag provade dessa viner som 25-åring, nyligen vinbiten och jag blev mycket imponerad men också lite skrämd. Dels för att alla vinmakare jag lärt känna hyste en stor respekt för Erics arbete. På den här tiden präglades stilen av fyllighet (läs; restsocker) och klingande Chenin-syror. Ska jag vara ärlig så fattade jag inte varför dessa viner inte fanns i Sverige när alla i vinvärlden talade om vinerna med sådan vördnad. Jag fortsatte att prova dem och därtill även lägga till ett årligt besök på vingården.

Från början köpte jag äldre viner på andrahandsmarknaden i Danmark och Tyskland för att sälja vidare till bland annat Oaxen, PM & vänner och Grand hotel. Efter det tog jag mod till mig och frågade om det fanns vin att köpa direkt till Sverige. Christine blev så glad över alla listningar att hon lät mig köpa en hel pall. Så fortsatte det i några år och krogarna i framförallt Stockholm köpte på sig flaskor utan större ansträngning (mycket tack vara att sommelierer vet hur eftertraktade dessa viner är i exempelvis Amerika).

Eric, Christine, Nicolas och numera även sonen Clement gör sedan 90-talet något av vinbranschens favoritviner. Eric är starkt övertygad biodynamiker och domänen är certifierad sedan 10 år tillbaka. De viktigaste delarna av vinifieringen är dels den mycket långsamma jäsningen i neutrala fat och att allt jäses i lite olika stora fat, plott för plott. Det gör att Eric och Clement får chansen att styra komplexiteten och stilarna på de olika buteljeringarna.

Källaren är en utgrävd tuffeaugrotta (lokal porös kalksten) som är mycket kall. Det resulterar i månadslånga jäsningar. Idag är stilen nästan uteslutande torr tack vare varmare växtsäsonger. Men Eric låter vinerna stanna där de vill naturligt. De vita vinerna är tydligt influerade av autolys som är ett spår av den mycket långsamma jäsningen. Det finns ofta något aromoatiskt likt en juli hyacint över deras viner i unga år och med ålder kommer det fram vit choklad och vit tryffel.

Gustav Hyllienmark

Calligramme 2020

Jasnières AOC, 1 flaska á 440 KR

Senaste dryckesauktionen på Bukoswkis sålde ett 6-pack av Calligramme 2002. Vilket vittnar om att det som en gång var ett underground-samlar vin numera är upp bland de stora drakarna. Eric Nicolas är en tystlåten man som fått den största av respekt bland vinmakarkollegor tack vara att han gör svåra grejer och har varit fast i sin övertygelse att det går att göra världsvin i denna terroir. Respekten kommer tror jag från balls to the walls mognad på frukten utan att få botrytis, sjukt koncentrerad must. Sedan den långsamma jäsningen och den långa elevagen. Det finns bara ett fåtal som lyckas behålla fräschör i vinerna efter två år på jästen. Det är mycket dyrt att göra vin på denna nivå så de lever ett mycket enkelt liv i denna avkrok av Loire. Vid mitt senaste besök berättade de att sonen vill ta över så att nästa generation är säkrad. Det Eric och Christine har byggt upp sedan dryga 25 år tillbaka kommer att finnas kvar i 25 år till!

På nosen: Kritig, stram, mineral. Inte så mycket frukt. Utan mer autolytiska drag i mandel.
I munhålan: Koncentrerat, komplext, långt och omisskännligt – inget annat än ett av de största viner som görs i Chenin blanc.
Tillfälle:Tillsammans med annat påkostat power vitt från yttre rymden. Be dina vänner komma över med en flaska de velat dricka en längre tid och sedan rycker ni båda korkarna samtidigt och dricker varsamt i stereo.
Drickfönster: 2023-2042
Servering: Den behöver definitivt inte vara iskall. Kan komma upp till 12-15 grader har nog med fräschör för detta. Luftas med fördel någon halvtimme.
Vingårdar: Numera nästan 80-åriga stockar. Flintlera och kalkrik tuffeau och silex. Bergssluttningar med utsikt över Loir, syd/sydväst till syd/sydost. 1,7 ha fördelat på 10 lotter i kommunerna Lhomme och Ruillé-sur-Loir.
Druva: Chenin Blanc
Vitikultur: Handskördat, ekoloigiskt och biodynamiskt certifierad.
Vinifikation: Helklusterpressat jäst direkt i neutralt fat. Vinet får nästan två år i källaren på sin jästfällning. Socker kvar i flaskan 4,4 gram per liter.

Rouge gorge 2020

Coteaux du Loir AOC, 3 flaskor á 280 kr

Har man väl en gång träffat på denna personliga druva så kan man förstå att mer personliga vinhak gärna svänger sig med lite Pinot d’aunis på listan. Faktum är att detta vin förenar Daniel (Three star review i New york Times) med Four Horsemen i Brooklyn (ett ställe många svenska vinbarer förhåller sig till). Den förstnämnda krogen listar endast två Loire röda, detta vin och Clos Rougeard som det numera råder ekonomisk huggsexa om. I vårt land som präglas mycket av vintrender, är detta den mest eftertraktade Pineau d’aunis som går att få tag på. Klassiskt saftig och enbärskryddig med en personlighet som räcker till och blir över.

På nosen: Starkt personlighet, full av enbärsparfym, lite mint, kanel, blåbärsris och grus.
I munhålan: Blålila frukt, slank frukt och Nebbiolo tanniner så det står härliga till.
Tillfälle: Ska drickas med nyfikna personer som gillar enbär och grus.
Drickfönster: Nu för den som gillar gnagigare viner, vänta om du vill ha mjukare korn på sandpappret.
Servering: Svalt och gärna på karaff.
Vingårdar: 10- 40 åriga stockar 14 plottar i Lhomme, Chahaignes et Marçon totalt 3,7 ha
Druva: Pinau d’aunis
Vitikultur: Handskördat, ekologiskt och biodynamiskt.
Vinifikation: Jäst av egen kraft i tank med stjälkarna kvar. Försiktig extraktion genom pigeage. Sedan neutralt fat i 12 månader på sin jästfällning varvid malolaktisk jäsning sker. Varsam svavling först vid buteljering. 

L’effraie 2020

Coteaux du Loir AOC, 2 flaskor á 235 kr

Ett vin som jag håller så varmt om hjärtat att det nästan är löjligt. Det är den perfekta möjligheten att öppna upp sitt sinne för en hel värld av vitt vin. Detta är i mitt tycke ett vin gjort i Demi-sec stil. Hyperkoncentrerd frukt där det också finns otrolig syra. Vinet har stannat i jäsning vid 14%. Jäst äter ju som bekant socker men dör också av sin egen avföring alkoholen. När man ta in så här mogen frukt och jäser den så kommer det finnas socker kvar. I detta fall rör det sig om 16 gr/liter så om du sänker hela panna får du i dig 12 gram livsfarligt socker. (En colaburk innehåller 35 gram) Varför gör folk sånt här vin i vårt tid då socker i vin är utdött? Min enkla förklaring är att detta är vinets IPA – vi snackar fulla staplar på syran, fulla staplar på frukten, fulla staplar på alkoholen. Är denna stil i balans så överlever detta vin vår levnadstid. Alla naturliga konserveringsmedel finns och är maxade.

Vår hjärna är fantastisk om man lär sig tygla den. För många har lärt sig att viskosa drycker är förknippade med sötma. När man då får in lite trödflyftande laddat högkvalitets vitt i munnen tar man denna koncentration för sötma. Detta är övningen man måste komma igenom för att fullt träda in i demi-sec stilens förlovade land.

På nosen: Blyg i dagsläget, diffus frukt som närmast är kvitten och gulplommon. Tydligt autolytiska drag i mandel.
I munhålan: Hej och hå! Direkt fattar man att det kostar mucho. Det finns inget billigt vin med sådan här koncentration. d.v.s det är mycket vin i vinet. Krämig lyxig till en början, sötfruktig och insmickrande. Sen kliver syran på skarpt och rakt först som chardonnaysyra för att sedan landa långt fram med ett lite bittert bett för att visa att det är Chenin vi har att göra med. Håll tungan rätt i munnen. Detta är inte ett sött vin. För att det AVSLUTAR torrt. 
Tillfälle: Några huvuden på en ostbricka, eller några personer utan ost.
Drickfönster: Vidöppet om man hittar rätt tillfälle, men man kan vänta en ocean eller två.
Servering: Ost eller varför inte asiatiskt när man behöver ett vin som kan stå stången mycket smaker och hetta. Men jag personligen dricker det egentligen helst själv, inte fullt så kallt kanske 15 grader.
Vingårdar: Tre lägen som ligger plattare till och inte är skyddade av Jasnières kullen.
Druva: Chenin Blanc
Vitikultur: Handskördat, ekoloigiskt och biodynamiskt certifierad.
Vinifikation: Helklusterpressat jäst direkt i neutralt fat. Vanligtvis mycket långsam jäsning. Därav det autolytiska tror jag. Får 10 månader på jästfällning.

Kundvagn