BODEGA ANADIGNA
Galicien, Spanien – OBS LEVERANS MAJ!
6 flaskor, 1392 KR
Limiterad lansering, endast 70 lådor allokerat
Lanseringen är öppen 30 april 09:00-7 maj 09:00
Personer: Carlos Rey Lustres
Vinmakare: Carlos Rey Lustres
Firma: Bodega Anadigna
Ort: Galicien
Appellation: Rias Baixas
Kärt återseende! Bodega Anadigna
Carlos Reyes kontakt fick Bombwine av en annan vinmakare. Manuel Moldes vars cuvéer numera når Svedala och bolaget en gång om året! (håll utkik efter Bodegas Fulcro Hurra!)
Carlos delar historia med många andra i denna våg av mindre gallego projekt. Anadigna är en familjeägd vinproducent belägen i Meaño, i hjärtat av Val do Salnés i Rías Baixas, Galicien, Spanien. Vingården grundades på 1950-talet och drivs idag av Carlos Rey Lustres, som för vidare arvet från sin farmor, Anadigna – som fått ge namn åt vingården. Hon var en passionerad vinodlare som vårdade sina vinrankor med stor omsorg, vilket lade grunden för den kvalitet och tradition som präglar vingården än idag.
Rias Baixas är indelat i fem olika subregioner, Val do Salés, O Rosal, Condado do Tea, Soutomaior och Ribera do Ullna. Anadigna håller till i Val do Salnés vilket är den mest kända och historiska delen, kustnära med granitjordar och svalt klimat. Vill man ha riktigt bra Albariño från Rias Baixas är det viner från Val do Salnés man ska ha, det är oftast väldigt mineraldrivna viner.
Galicien och Rias Baixas har på något sätt blivit måttstocken för hur viner på Albariño ska dofta och smaka. Vinrankorna i Rias Baixas växer på mineralrika jordar i ett svalt och fuktigt klimat. Historiskt sett är det kooperativ som öppnade upp marknaden och presenterade Albariño från Rias Baixas för omvärlden. Under den tiden var det skyhög syra som gällde plus några förlåtande gram socker, med en flörtig aromatisk profil åt tonårsriesling-hållet. Den stilen kanske inte skrek ut seriös vinmakning och kvalitet men det satte druvan och Galicien på kartan för vinkonsumenter.
Galicien och Rias Baixas är dock inte det bästa området för kooperativodling, området består av många olika små plättar av bakgårdsodlingar i olika dalar där mikroklimat styr mognadsgraden av druvorna. Plockdatum varierar därav mycket i området och små producenter med små vingårdar kan ha full koll på druvornas mognad och kvalitet.
Det som hänt i Rias Baixas är att Albariño har fått en helt annan potential. Små producenter kan låta druvorna hänga på rankan längre och på så sätt få fastare och fylligare viner med någon alkoholgrad mer, men också med full fenolisk mognad. En aspekt vi inte nämnde tidigare är att plockdatum oftast blir tidigt för att det regnar mycket på hösten och man vill slippa förlora skörden till röta. Med odling i mindre skala kan man också titta, övervaka och åtgärda om det börjar bli röta. Men nog om det, i vinmakningen är det många som låter vinerna se lite ek i och med att Albariño med lite fetare fruktmognad väldigt sällan saknar syra.
Anadigna producerar vin i väldigt liten skala, Carlos passion för vin är det som driver produktionen framåt, känslan för kvalitet är extremt hög. Vinerna hittar ni sällan utanför Galicien där de oftast hamnar på de bästa krogarna. Vi har lyckats få tag på ett fåtal flaskor och vi är otroligt glada att få dela dessa med er.
Vi har plockat ihop en riktigt schysst låda med två Albariño´s samt en röding på Caiño Tinto som kommer sitta perfekt nu under vår och sommar – fram med korkskruven!
Bombwine

Traditional 2023
Rías Baixas, 2 flaskor á 208 kr
Enkel, fruktdriven stil som varken fått ek eller lång tid på jäst. Ljust gul i färgen med massor av Albariño på näsan. 12 tusen flaskor per år.
På nosen: Flörtig, ung, mineralig och något saltigt som för en mot Atlanten. Doftar som något man vill dricka fort.
I munhålan: Ren, gulfrukt och viss krämighet har kommit fram men sen kommer en klargörande och angenämt limegrön syra och rensar rent.
Tillfälle: En vår eller sommardag med ett stökigt gäng vänner i trädgården? Pladdra på och bälja i er. Hög klunkabilitet utlovas.
Drickfönster: Varför vänta? Sommaren 2025!!
Servering: Vi gillar att kyla ner det hårt så det blir riktigt immiga glas i sommarhettan, direkt ur flaskan rätt ner i glaset, dock finns det gott som syra som gör att vinet klarar något högre temp utan att tappa fräschören.
Vingård: Vingården ligger i Val do Salnés. Det vill säga där man vill ha sin Albariño ifrån.
Druva: Albariño 100%
Vitikultur: Alberello-högt tränade rankor sådana som i den där Gudfadernscenen. Handskördat.
Vinifikation: Pressat på helkluster och delar av vinet har gått igenom malolaktisk jäsning. Nerkylt i tanken för att fälla ut vinsten.

FUDRE 2023
Rías Baixas, 2 flaskor á 244 kr
Det är inte ofta Albariño får se fat, Carlos har dock lyckats utmärkt med det här vinet. Solklart en Albariño från Rias Baixas men med en lite fetare textur, vibrerande syra och ett saltstänk direkt från Atlanten. Det här vinet vill vi dricka massor av i sommar, Välgjort! Endast 2600 flaskor per år.
På nosen: Visst finns fat men det finns framför allt gul frukt och sälta.
I munhålan: På det hela tagen en storebror med allt på plats, stabil kroppshydda som tål träkostymen. Solmogen frukt, citrus… Elegant! Det smakar definitivt dyrare än prislappen.
Tillfälle: Vår eller sommar. Visst älskar man att dricka bra Chablis dessa årstider men.. Men!! För den som inte alltid vill hosta upp 500 kr plus så är Albariño ett förträffligt alternativ. Som sagt tidigare, Fudre smakar definitivt dyrare än prislappen. Servera i goda vänners lag och ta emot beröm för din suveräna vinsmak.
Drickfönster: I år eller nästa.
Servering: Gärna på karaff, väl kylt i lite större kupor. Vi käkade på Mag Pie i Västerås för ett tag sen där vi fick en tartar på Yellowtail, aguachile, gurka, schalottenlök och friterade nässlor. Fudre hade suttit som käftsmäll!
Vingård: Vingården ligger i Val do Salnés.
Druva: Albariño 100%
Vitikultur: Alberello-högt tränade rakor. Handskördat.
Vinifikation: 8 månader på jästfällning i tank och därefter 3 månader på 1200l foudre. Ingen malolaktisk jäsning what’s so ever.

Caiño 2022
Rías Baixas, 2 flaskor á 244 kr
Här händer det grejer, vin på druvan Caiño Tinto. Det kanske inte är något man dricker varje dag, men det är något otroligt charmigt med det här vinet. Naturigt utan att bli för stökigt. Näsan drar lite mot Cab Franc. ”Innan maten rött” för den som vill bjuda på något spännande, gästerna kommer reagera så fort näsan hamnar i glaset, på ett bra sätt!! Endast 900 flaskor per år.
På nosen: Välpolerat, pepprigt.. rör sig mot enbär och lingon. Lite grönt. Grönt kan i vissa fall uppfattas som något dåligt (dåligt mognade druvor) inget dåligt här dock, grönt är skönt, och svalt!
I munhålan: Satan i gatan, här finns det syra, röd frukt och visst finns det lite silkiga tanninen också. För mig är det här vinjuice på det bästa av sätt. Smakrikt, låg alkohol.. #lättdrucket.
Tillfälle: För dig och dina polare som älskar alla naturvinsbarer som poppat upp här och var. Men missförstå mig inte, det är inte så stökigt att du måste försvara vinet på något sätt. Det finns något ruskigt intressant med det här vinet, ni kommer kunna dofta, smaka och diskutera långt in på små timmarna. Pepprig vinjuice rätt in i munhålan.
Drickfönster: I år eller nästa.
Servering: Fram med karaffen. Definitivt i det svalare spektrumet typ 12-14 grader. Kör stor kupa i och med att mycket av behållningen sitter i nosen! Märker ni något lite pruttigt på nosen är det bara att utföra sommelier HLR – dubbeldekantering, häll vinet fram och tillbaka mellan några kärl så kommer den i gång. Känns det fjompigt? Släpp det bara. Visa vinet och vinmakaren lite respekt, det ligger massor med tid och hårt arbete bakom vinet. Behöver du spendera några minuter på att återuppliva det är väl inte det hela världen. Du kommer se proffsig ut när du gör det, om det hjälper!
Vingård: Vingården ligger i Val do Salnés.
Druva: Caiño 100%
Vitikultur: Handskördat.
Vinifikation: Inget fat men han har säker labbat en del med syre iom att det inte är reduktivt.